Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан прилучився до Міжнародного кримінального суду


Афганістан прилучився до Міжнародного кримінального суду

Прага, 11 лютого 2003 – У понеділок Афганістан став 89-ю країною, що прилучилася до угоди про Міжнародний кримінальний суд. Керівництво країни, оглядачі й дипломати вважають, що цей крок загальмує триваючі в Афганістані кровопролитні міжусобиці, жорстокі розправи провінційних ватажків над місцевим населенням, в тому числі убивства і тортури.

Про своє рішення прилучитися до угоди афганський уряд оголосив ще минулого місяця, незважаючи на заперечення з боку Сполучених Штатів, які підписали двобічну угоду з Кабулом про звільнення американських громадян від можливого передання Міжнародному кримінальному судові.

Міжнародні правозахисні організації привітали рішення Кабула. За словами представника правозахисної групи «Гюмен райтс воч» Джона Сифтона, безкарності за воєнні злочини і злочини проти людяності, які тривали в Афганістані понад два десятиліття, врешті буде покладено край. Формально угода про Міжнародний кримінальний суд набере чинності в Афганістані від 1-го травня. Однак, оглядачі підкреслюють, що перед судом не стануть провінційні командири і ватажки банд, які досі тероризували місцеве населення. Згідно з умовою афганського керівництва, яке боїться відновлення активного опору з боку місцевих ватажків, притягнення до відповідальності розпочнеться від часу набрання чинності угоди і лише за ті воєнні злочини і жорстокості, які будуть скоєні після прилучення Кабула до угоди. На думку деяких скептично настроєних оглядачів, мета цього кроку – залякати наслідками ватажків місцевих озброєних загонів і банд і таким чином загальмувати розгул злочинності і грабежів, що не дають можливості повернути тисячі біженців до місць їхнього попереднього проживання.

Однак, лідери міжнародних правозахисних організацій висловлюють оптимізм у зв’язку з нинішнім рішенням Кабула. «Гюмен райтс воч», приміром, вважає, що Афганістан поки що не має ефективної правової системи, тому його перехід під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду все ж таки допоможе повести боротьбу проти воєнних злочинів, зокрема убивств, тортур і зґвалтувань, і з часом наладнати власні правові механізми. За словами Джона Сифтона, відтепер місцеві ватажки знатимуть, що за їхніми діями уважно стежать і що за свої злочини вони відповідатимуть перед Міжнародним кримінальним судом в Гаазі.

До цього слід додати, що представники країн, які підписали угоду про Міжнародний кримінальний суд, під час своєї минулотижневої зустрічі в Нью-Йорку обрали вісім суддів, які складуть присягу 11 березня. Прокурора міжнародного суду буде обрано у квітні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG