Доступність посилання

ТОП новини

Цього року Чеська Республіка досягла найвищого у своїй історії рівня безробіття, хоча на ринку праці є сотні вільних робочих місць


Цього року Чеська Республіка досягла найвищого у своїй історії рівня безробіття, хоча на ринку праці є сотні вільних робочих місць

Прага, 11 лютого 2003 – У січні цього року в порівнянні з кінцем минулого кількість безробітних зросла ще на 25 тисяч осіб. Таким чином Чеська Республіка вперше у своїй історії досягла рівня 10 відсотків безробітних. А в окремих регіонах Чехії, наприклад, на півночі чи на південному сході, де відсутня промисловість, рівень безробіття вдвоє вищий середньостатистичного, тобто 20 відсотків. У Міністерстві праці заспокоюють тим, що січень для статистики традиційно несприятливий. Кінець сезонних праць, таких, наприклад, як великі різдвяні торговельні продажі чи новорічний наплив туристів до країни, для тисяч громадян означає закінчення тимчасових контрактів. Саме в січні до центрів безробіття приходить найбільше людей без праці. Безробітні – це в основному люди без спеціальної й вищої освіти, без знання мов і комп’ютера, за віком – 50 років і вище. Саме вони найважче чи цілком не піддаються рекваліфікації, саме ці люди не можуть чи не хочуть, як на загал, стається на Заході, переїжджати за роботою в інші міста країни. Зрозуміло, що ця категорія безробітних навіть не заглядає в газети, які щодня рясніють від пропозицій нових робочих місць. Вони не для них.

І на ринку праці в Чехії сьогодні є понад 30 тисяч робочих місць. Та, переважно, йдеться про роботу, що вимагає високого рівня кваліфікації. Зокрема, тільки Чеська лікарська палата щомісяця оголошує про 20-30 вільних місць. Саме стільки кваліфікованих лікарів у середньому щомісяця виїжджає з Чехії далі на Захід за вищими заробітками. Є й така статистика. Минулого року в чеський системі охорони здоров’я бракувало 180 лікарських місць, цього року їх уже 540. Не покращують, на загал, становища і випускники чеських вузів. Перша зарплата лікаря становить не цілих 400 доларів США і є нижчою, ніж у водія трамваю. Вона не вабить молодого лікаря, який у приватній празькій клініці може відразу заробляти вдвоє більше, а в сусідів, зокрема, в Німеччині, втричі.

Тим не менше, Міністерство праці, так само, як і Міністерство охорони здоров’я, не мають і не планують розробляти програми залучення чужинців на вільні місця. Більше того, минулої п’ятниці на відкритті чеського з’їзду профспілок будівельної промисловості прем’єр уряду заявив про потребу захисту національного ринку праці. Зокрема, він повідомив, що в Чехії працює забагато чужинців і що готується нове законодавство, яке має підвищити відповідальність чехів та іноземців за нелегальне працевлаштування, передусім у будівництві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG