Доступність посилання

ТОП новини

Заява «Міжнародної амністії» у справі Чечні


Заява «Міжнародної амністії» у справі Чечні

Прага, 12 лютого 2003 – Якраз напередодні візиту до Чечні представника Ради Європи, комісара з питань прав людини Альваро Жіль-Роблеса міжнародна правозахисна організація «Амнесті інтернешанел» оприлюднила заяву, в якій висловлює серйозну стурбованість у зв’язку із триваючими у Чечні порушеннями прав людини і відмовою російської сторони притягти до відповідальності винних за знущання над цивільним населенням.

У своїй заяві правозахисна організація «Міжнародна амністія» наводить найновіші факти, які свідчать що тактика російських військ у Чечні, незважаючи на заклики і рекомендації західних правозахисних установ і політичних лідерів, досі не міняється. Російські підрозділи ігнорують також інструкції російського командування, яке дивиться крізь пальці на дальші порушення. Під час рейдів на чеченські села російські підрозділи затримують, тобто забирають сотні людей, значна частина з яких до дому більше не повертається. Тіла багатьох з них пізніше знаходять у групових могилах.

«Міжнародна амністія» скритикувала водночас і чеченських бойовиків, які теж ламають людські права і допускаються злочинів, особливо проти представників промосковської адміністрації, серед яких більшість чеченців, цивільних осіб.

Тим часом і сам комісар з питань прав людини при Європейській комісії Альваро Роблес, який сьогодні прибув до Чечні, теж висловив серйозну стурбованість у зв’язку із триваючою практикою російських військ проводити арешти людей серед місцевого, цивільного населення без жодних ордерів або звинувачень. До заарештованих, яких утримують на територіях військових баз, не мають жодного доступу цивільні прокурори, хоча юрисдикція військової прокуратури не поширюється на цивільних осіб. Попередні протести і рекомендації у цій справі російські власті завжди ігнорували.

Привітавши дозвіл російських властей на візит Альваро Роблеса до Чечні, «Міжнародна амністія» закликає Москву дати доступ до чеченського цивільного населення представникам інших міжнародних правозахисних організацій, в тому числі правозахисних і гуманітарних установ ООН. При цьому оглядачі підкреслюють, що Росія залишається єдиним членом Ради Європи, який не дотримується загальної політики цієї європейської структури й ігнорує рекомендації, що стосуються порушень прав людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG