Доступність посилання

ТОП новини

Явні й потенційні загрози для світу


Явні й потенційні загрози для світу

Прага, 13 лютого 2003 – Під час брифінгу, який відбувся у вівторок в сенатському комітеті з питань розвідки, виступив директор Центрального розвідувального управління США Джордж Теннет та інші представники розвідувальних служб, які охарактеризували явні або потенційні загрози для миру і безпеки у світі. Хоча головна увага була зосереджена на Іраку, Північній Кореї та Аль-Каїді, порушено також низку інших проблем.

На думку керівників розвідувальних служб США, потенційна загроза для світу виходить не лише від Іраку й Північної Кореї, які посідають зброю масового знищення і можуть передати цю зброю в руки міжнародних терористичних угруповань. Подібну загрозу представляють інші країни, серед яких на брифінгу названо Китай, Росію, Іран, Лівію, а також цілі регіони, де тією чи іншою мірою панує політична дестабілізація і глибокі соціально-економічні проблеми. Ідеться, зокрема, про Південну Азію, Африку й Південну Америку. Приміром, у Китаї хоча Цзянь Цземінь залишає свої посади президента і лідера компартії, він, однак, має намір і далі виконувати владу за допомогою вірних йому прихильників у ЦК компартії й уряді.

Натомість Росія представляє передусім загрозу поширення ядерної зброї. Хоча останнім часом ядерну допомогу Іранові згорнено, ядерна зброя і матеріали в цій країні, на думку фахівців, залишаються не забезпечені належним чином і порівняно легко можуть потрапити в руки терористів.

Тим часом Лівія продовжує виробляти компоненти для хімічної зброї, в Ірані при владі залишаються ісламські клерикали, які гальмують політичні реформи й демократичні зміни. На думку директора ЦРУ Теннета, найближчим часом тут можна очікувати зростання протестів і насилля. За словами директора оборонного розвідувального агентства віце-адмірала Джакобі, Іран доставляє Сирії ракети далекого засягу.

Далі, інший потенційний конфлікт, який може дестабілізувати цілий регіон, навис над Індією і Пакистаном; обидві країни посідають ядерну зброю. Причиною конфлікту є міжрелігійне напруження на території спірної провінції Кашмір, причому це напруження ніскільки не спадає. На території Пакистану знайшли сховок рештки Аль-Каїди і талібану, яким вдалося втекти з Афганістану.

Серед інших регіонів названо також Африку і Латинську Америку з огляду на заворушення в Нігерії, Зімбабве, а також у Венесуелі. Серед іншого згадано також Балкани, де міжетнічні насилля останнім часом вщухли, проте триває розгул злочинності і корупції.

Як потенційну загрозу для стабільності світу на брифінгу у сенатському комітеті з питань розвідки США названо також епідемію хвороби СНІД, особливо у країнах Центральної Африки. Нині хворих або інфікованих вже налічують понад сто мільйонів. На черзі поширення епідемії, на думку фахівців, такі густо заселені країни, як Індія й Китай.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG