Доступність посилання

ТОП новини

Чи вдасться запоріжцям просунутись у справі створення “народного авто”?


Чи вдасться запоріжцям просунутись у справі створення “народного авто”?

Запоріжжя, 13 лютого 2003 – Після банкрутства компанії “Деу Мотор” бажаючих придбати корейську частку акцій СП “АвтоЗАЗ-Деу” (а саме – 50%-ий пакет) довелося пильно шукати. Коли ж керівництва ВАТ “Українська автомобільна корпорація” та Запорізького автозаводу усвідомили, що віднайти стратегічного партнера, котрий водночас був би і виробником, наразі не вдасться, – погодились на компроміс. Так з нового року у запорізьких автомобілебудівників з’явився новий (цього разу європейський) інвестор – швейцарська фінансово-інвестиційна компанія “Хірш енд Сі”. Яким чином зміна співвласника позначилась на діяльності ЗАЗу?

Принаймні, акціонери Запорізького автомобілебудівного заводу мають наміри розвивати бренд “ЗАЗ”. Свої бажання вони підтвердили і на загальних зборах за участю української та корейської сторін. Саме тоді відбулась і перереєстрація назви ЗАТ “АвтоЗАЗ-Деу” на ЗАТ “ЗАЗ”. Такі зміни керівництво заводу пояснює не лише продажем корейської частки акцій швейцарській компанії “Хірш енд Сі”, а й початком виробництва авто інших відомих у світі брендів, зокрема – “Мерседесу”, “Опелю”, а згодом, імовірно, і окремих моделей “Шевроле”. Щодо останнього – наприкінці минулого року “Деу Мотор” та “Дженерал Моторс” створили нову компанію “Дженерал Моторс – Деу Ауто енд Текнолоджі” (GM-DAT). Частина її продукції незабаром з’явиться на світовому ринку під брендом “Шевролє”.

Деякі моделі бренду планують виготовляти і в Україні, насамперед – на “ЗАЗі”. Голова Ради директорів Олег Папашев налаштований оптимістично: “У нас продовжиться співпраця з новою компанією “GM DAT”, до якої перейшли всі права по випуску авто “ДЕУ”. Якщо разом із ними ми дійдемо висновку, що на українському ринку доцільно займатися іншими моделями, якими володіє “GM DAT”, значить, вони теж з’являться на українському ринку”.

На часі “ЗАЗ” та корпорація “УкрАвто” також вивчають можливості щодо виробництва на запорізьких потужностях автомобілів Волзького автозаводу, готуються до дрібновузлового складання “Опелю Астра”, початок якого запланували на вересень поточного року. За словами Олега Папашева, такі авто коштуватимуть на 10-14% дешевше, ніж їхні європейські аналоги. А, отже, – розшириться й коло покупців. Хоча керівник автозаводу чомусь не згадав про ті “дешевші” “Мерседеси”, які складають на “ЗАЗі” винятково на одиничні замовлення і майже вручну. Адже для пересічного українського споживача “більш дешеве” здебільшого не означає “більш доступне”.

Але, попри напівпорожні кишені українців, минулого року “ЗАЗ” зміг реалізувати на 200 машин більше, ніж у 2001-му. Цим пишається і голова правління корпорації “УкрАвто” Таріел Васадзе: “ Ви добре знаєте, якщо б завод прагнув лише прибуток одержати, – займалися б звільненням людей (маючи на те підстави та можливість). Імовірно, й цифри були б значно кращі. Проте завдання заводу – зберегти робочі місця, навіть, примножити їх. Зберегти робочі місця і у “сміжників”, яких лише в Україні – 404 заводи. Тобто, працюючи у складних умовах, забезпечити нормальні умови для наших працівників”.

Поточного року Запорізький автомобілебудівний планує виготовити вдвічі більше машин, ніж у 2002-му. Аби ще платоспроможність українського споживача почала б відповідати можливостям вітчизняного автовиробника...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG