Доступність посилання

ТОП новини

Чеченське питання у стосунках Москви і Вільнюса


Чеченське питання у стосунках Москви і Вільнюса

Вільнюс, 13 лютого 2003 — Литва надала громадянство затупниці керівника чеченського інформаційного центру. Тим часом російське Міністерство закордонних справ зажадало від посла Литви у Москві припинити діяльність чеченських осередків у Литві. Чеченське питання і раніше часто ставало каменем спотикання у і без того складних стосунках Москви і Вільнюса.

11 лютого президент Валдас Адамкус видав указ про надання литовського громадянства 16 особам, серед них і чеченці Амінат Саієвій. Як зазначив керівник президентської канцелярії Андрюс Мяшкаускас, Саієвій громадянство надано за підтримку литовсько-чеченських стосунків. Указ, ухвалений як виняток, набуває чинності тоді, коли згадана особа присягає на вірність Литовській Республіці.

Амінат Саієва, яка народилася 1949 року в Казахстані, мешкає у Литві протягом майже десяти років. Вона називає себе представником незалежної Чечні в Литві, хоча не має офіційного статусу. У Вільнюсі вона керує роботою Чеченського інформаційного центру, який очолює колишній депутат литовського парламенту Альгірдас Ендрюкайтіс. Чеченський інформаційний центр існує в Литві протягом кількох років.

Минулого тижня з’явилися повідомлення про те, що литовська інтернет-компанія Microlink розташувала на своєму сервері чеченський інформаційний сайт Кавказ-центр. Остання подія викликала бурхливу реакцію в Москві. У середу російське міністерство закордонних справ викликало литовського посла, висловило «глибоке занепокоєння діяльністю чеченських сепаратистів на території Литви» і вимагало припинити цю діяльність.

Проте в Литві нічого протиправного у діяльності чеченського інформаційного центру не вбачають. За словами керівника компанії Microlink Альвідаса Віткаускаса, ані департамент безпеки Литви, ані інші державні інституції країни не вважають чеченський сайт за такий, що пропагує тероризм. «Дехто вважає сайт контроверсійним, але лише тому, що таким його вважають у Москві», – сказав в інтерв'ю Радіо Свобода керівник компанії Microlink.

Під час двох війн в Чечні литовська громадськість зі співчуттям ставилася до так званої Чеченської Ічкерії. Деякі опозиційні литовські політики пропонували навіть визнати незалежність Чечні, але коли приходили до влади, про подібну пропозицію забували. Проте протягом останніх кількох років інтерес до Чечні в Литві знову зріс після публікації аналітичної книги про тактику чеченської війни полковника литовської армії Стасіса Князіса. Раніше у Вільнюський університет на державний кошт було прийнято півтора десятка студентів із Чечні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG