Доступність посилання

ТОП новини

Американський уряд шукає шляхи співпраці з Україною


Американський уряд шукає шляхи співпраці з Україною

Вашингтон, 14 лютого 2003 – В четвер вперше після закінчення перегляду політики США щодо України на засіданні робочої групи в Центрі стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні виступив помічник державного секретаря Стівен Пфайфер. Починаючи свій виступ Стівен Пфайфер сказав, що настав найскладніший період в українсько-американських стосунках від часу, коли Україна здобула незалежність. Американський уряд зараз постав перед завданням знайти шляхи для вирішення існуючих проблем і знайти шляхи співпраці з Україною.

„Американський уряд розуміє, Україна – досі дуже важлива країна для США. Україні важливо бути послідовною в своєму русі в напрямку демократії з ринковою економікою, оскільки це найближчий шлях до Європи,” – висловив сучасну позицію уряду США щодо України помічник державного секретаря Стівен Пфайфер. Він сказав, що в інтересах США – намагатись допомогти Україні і працювати в напрямку змін.

Стівен Пфайфер коротко охарактеризував українсько-американські відносини с початку становлення незалежності і визнав, що політика американського уряду щодо України не завжди була правильною. Зокрема, він зазначив, що концентрація політики США на початку незалежності України тільки на питаннях ядерної безпеки була помилкою. Україна потребувала набагато більше уваги у інших напрямках реформ.

На сучасному етапі Адміністрація США буде продовжувати підтримувати Україну. Він назвав ряд напрямків, яким Америка буде приділяти найбільше уваги.

Перше, це економічний блок проблем, а саме – впровадження необхідних економічних реформ, розвиток малого бізнесу, стимулювання інвестицій в Україну. Американський уряд буде сприяти Україні у входженні у Світову Організацію Торгівлі та відміні поправки Джексона-Веніка. Ще два моменти – це допомога Україні у боротьбі з відмиванням грошей та з проблемою експортного контролю над продажем зброї.

Окремо колишній посол в Україні Стівен Пфайфер зупинився на питаннях політичної реформи. „Особливо важливим моментом у найближчі два роки буде питання демократичного розвитку. Це буде ключовим моментом у розвитку України, але це також буде ключовим моментом у питанні, як швидко Україна може рухатись до Європи, як швидко може ближче інтегруватись з НАТО і Європейським Союзом,” – сказав Стівен Пфайфер.

Він заявив, що Америка і уряди європейських держав пильно стежать і очікують результатів розслідування гучних кримінальних злочинів, особливо що стосується вбивств журналістів. Також американський уряд буде намагатись допомогти Україні у проведенні чесних і прозорих виборів та розбудові незалежних медіа та громадянського суспільства. Американський уряд зробив перерозподіл фінансової допомоги, основна частина якої зараз піде на допомогу громадським організаціям та розбудову політичної системи.

Узагальнюючи свій виступ, посол Пфайфер зазначив, що на сучасному етапі йдеться про активну співпрацю між Україною та США на різних рівнях, але не йде мова про зусріч із найвищим керівництвом України ні на рівні президента США, ні на рівні віце-президента. Політика Америки сьогодні відрізняється від політики відкритих дверей і максимального сприяння минулих років тим, що зараз США і країни Заходу очікують від України чітких дій і виконання взятих на себе зобов’язань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG