Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна конференція «Політичні насилля проти журналістів»


Міжнародна конференція «Політичні насилля проти журналістів»

Прага, 17 лютого 2003 – Останнім часом у багатьох країнах світу, незважаючи на міжнародні протести й осуд, жертвами переслідувань, провокацій і убивств стають журналісти, які критикують свої режими за корупцію і за зловживання владою. Ця тема стоїть на порядку денному Міжнародної конференції, яка відкрилася в понеділок у столиці Бангладеш Даці.

На конференцію, яка проходить під егідою Асоціації журналістів Співдружності і яка триватиме до кінця тижня, зібралося близько ста представників засобів інформації із 22-х країн. Хоча Асоціація об’єднує передусім журналістів країн Британської Співдружності, тобто колишніх колоній Британської імперії, учасники нинішньої конференції порушать ширше коло проблем, з якими зіштовхуються журналісти у процесі виконання своїх професійних обов’язків у різних країнах світу. За словами голови асоціації Моррі Барта, учасники конференції обговорять проблему безкарності у країнах, де журналісти найчастіше стають жертвами насилля з боку поліції і військових, а також міжнародні механізми боротьби із цим явищем. Безкарність силових структур, як підкреслює голова Асоціації журналістів Барт, завдає колосальної шкоди репутації багатьох, в тому числі демократичних країн. За його словами, у самих країнах Співдружності протягом минулого року під час виконання своїх професійних обов’язків загинуло семеро журналістів.

У багатьох країнах, в тому числі в Бангладеш, де відбувається конференція, як заявляють її організатори, журналісти зазнають переслідувань, потрапляють до в’язниць, стають жертвами нападів за оприлюднення фактів корупції у владних структурах, кумівство і кримінальну діяльність. Міжнародна організація «Репортери без кордонів» з резиденцією у Парижі наводить у зв’язку з цим деякі дані. Так, протягом минулого року жертвами замахів або погроз таких замахів стали 145 журналістів. Протягом року влаштовано погроми 16 редакцій або прес-клубів, затримано або заарештовано близько 700 журналістів. Організація «Репортери без кордонів» наводить низку конкретних фактів затримання журналістів, побиття або видворення із тих чи інших країн. Протягом минулого року зареєстровано 1420 випадків фізичних нападів на журналістів або залякувань і погроз.

Як очікують організатори конференції в Даці, знову буде порушена проблема погіршення свободи преси або обмеження професійної діяльності журналістів і в західних країнах у зв’язку з кампанією боротьби з тероризмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG