Доступність посилання

ТОП новини

Обласний центр Прикарпаття – єдине місто в Україні, де реалізовано проект оцінки екологічного стану міста згідно з міжнародними стандартами


Обласний центр Прикарпаття – єдине місто в Україні, де реалізовано проект оцінки екологічного стану міста згідно з міжнародними стандартами

Івано-Франківськ, 17 лютого 2003 – Обласний центр Прикарпаття – єдине місто в Україні, де реалізовано проект оцінки екологічного стану міста згідно з міжнародними стандартами. За результатами цієї програми Світовий банк ухвалив рішення продовжити програму екологічного аудиту всього регіону.

Проект, який здійснили в Івано-Франківську фахівці Національного технічного університету нафти і газу, Державної медичної академії та Регіональної асоціації економічного розвитку, під назвою “Діагноз міста” із п’ятисот інноваційних ідей з усього світу були відібрані експертами Світового банку для фінансування. Ця програма передбачала детальний екологічний аналіз стану всіх мікрорайонів міста Івано-Франківська.

Екологічна оцінка обласного центру Прикарпаття була зроблена настільки якісно й детально, що фахівці Світового банку заявили, що й надалі готові фінансувати роботу прикарпатських екологів, оскільки вона відповідає всім міжнародним стандартам. Отож наступним кроком стане екологічний авдит усього Прикарпаття. Буде визначено як екологічно чисті зони та і зони екологічного забруднення.

Значення проекту “Діагноз міста” для Івано-Франківщини коментує один з учасників проекту представник Агенції економічного розвитку регіону Геннадій Русанов: “Цей проект був доволі унікальним, оскільки в його межах вперше згідно новітніх методик було проведено дослідження захворюваності населення міста та забруднення екологічного середовища. Таким чином, це дослідження дало змогу побачити, які чинники впливають на здоров’я мешканців міста. Це дуже детальне дослідження, ми маємо дані по всіх без винятку районах міста. Отож можна довідатись в яких районах міста з екологічного погляду жити краще, а яких гірше”.

Проект “Діагноз міста” на всеукраїнському рівні визначений базовим для підготовки та проведення екомоніторингів у кожному з міст України. Важливим фактом є також те, що до науковців з Прикарпаття з пропозицією продовжити проект звернулися не з київського представництва Світового банку в Києві, а безпосередньо з Вашингтона.

Оцінюючи цю важливу для Івано-Франківська подію, координатор проекту, директор Науково-дослідного інституту екобезпеки та природних ресурсів, академік Олег Адаменко зауважив, що за результатами проведених досліджень підготовлена книга, де представлено екологічний аналіз міста Івано-Франківська з усіма схемами та результатами екологічного моніторингу. Однак видати це дослідження нема можливості. 7 тисяч гривень науковці виділили з власної зарплати, 5 тисяч виділяє мерія міста. Звернення до 10 банків міста про фінансову допомогу, дало несподіваний результат: банківські установи виділили лише сто гривень. Отож, книга може зараз лише з’явитися за умови, що її профінансують самі громадяни Івано-Франківська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG