Доступність посилання

ТОП новини

Чому “Чорноморнафтогаз” не може розробляти перспективні газові родовища в Керченській протоці?


Чому “Чорноморнафтогаз” не може розробляти перспективні газові родовища в Керченській протоці?

Симферополь, 18 лютого 2003 – В однієї з найбільших в Криму державних компаній – у “Чорноморнафтогазу” виникли проблеми з освоєнням перспективного газового родовища в Керченській протоці. Керівники компанії називають кілька причин цього, але найголовніша – позиція сусідньої Росії.

Державне акціонерне товариство “ЧорноморНафтоГаз”, яке торік отримало майже 63 мільйони гривень прибутку, видобувши понад 800 мільйонів кубометрів природного газу може втратити цінного іноземного партнера-інвестора. Із бразильським концерном “ПетроБраз” торік були украдені попередні угоди про спільну розробку потужних газових родовищ на Прикерченському глибоководному шельфі.

Керівник “ЧорноморНафтоГазу” Ігор Франчук заявив у Симферополі, що така співпраця з бразильцями є “дуже перспективною”. Водночас він каже, що на шляху до цього існують серйозні перешкоди: “Одне, безумовно, без чого сьогодні з ними не можна співпрацювати – це визначення морських кордонів з Росією. Сьогодні вже остаточно оформлені сухопутні кордони, але визначення морського – під питанням. Росія поки що не ратифікувала угоди по Азовському морю, а по Чорному – і не починала розгляд цієї проблеми. Оскільки родовище розташоване і на українському, і на російському шельфі, то жоден інвестор до розв’язання цих питань не буде готовий сюди прийти – ні з інвестиціями, ні з технологіями”, – сказав Ігор Франчук.

Представники “ЧорноморНафтоГазу” не знають, чи вплине ситуація довкола Прикерченського глибоководного шельфу на виконання обіцянки Ігора Франчука про те, що ця компанія вже у 2004 році повністю забезпечить Крим природним газом власного видобутку. Тут сподіваються на продуктивність торік освоєного потужного Східно-Казантипського газового родовища.

Крім того, Ігор Франчук каже про цьогорічні перспективи: “Цього року у нас буде серйозна робота на Північно-Булганакському родовищі, підготовка і закладка підводного газопроводу до Північно-Керченського газового родовища. Також – продовження спільно з “УкрГазВидобутком” освоєння наступного – Північно-Казантипського родовища”, – сказав президент “ЧорноморНафтоГазу”.

Додам, що зараз ця компанія контролює більше від 4 відсотків українського видобутку вуглеводів, водночас, понад 40% розвіданих в Україні запасів природного газу припадають на Азовсько-Чорноморський шельф, де працює виключно “ЧорноморНафтоГаз”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG