Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародний трибунал у Гаазi на цьому тижнi вперше порушив кримiнальну справу проти групи етнiчних албанцiв з Косова


Мiжнародний трибунал у Гаазi на цьому тижнi вперше порушив кримiнальну справу проти групи етнiчних албанцiв з Косова

Белград, 19 лютого 2003 – Мiжнародна полiцiя у Приштинi заарештувала трьох колишнiх повстанцiв, одного з їхнiх командувачiв затримано у Словенiї. Президент Косова Iбрахiм Ругова виступає за беззастережне спiвробiтництво з Трибуналом незважаючи на те, кого прокуратура звинувачує.

Хайрадiн Баляй, Iсак Муслiу й Агiм Муртезi пiд час вiйни лiквiдували щонайменше дев’ять осiб. Мiж ними були й сербi, й тi етнiчнi албанцi, якi спiвпрацювали iз сербськими органами влади. Пiсля вiйни трiйка, як i бiльшiсть колишнiх повстанцiв, вступила до Косовського захисного корпусу. Щодо Фатмiра Лiмая, вiн був близьким спiвробiтником полiтичного лiдера повстанцiв Хашiма Тачi й згодом став його заступником на чолi Демократичної партiї Косова. Минулої осенi Лiмая обрано депутатом у Парламентi Косова. Сербськi мас-медіа стверджують, що пiдроздiл Лiмая лiквiдував щонайменше п’ятьдесят сербiв. За це його у Сербiї засудили до двадцяти рокiв ув’язнення. Цiкаво, що Лiмай у вiвторок без перешкод виїхав з Приштини. Його затримали у Словенiї, неподалiк iталiйського кордону. Фатмiр Лiмай звернувся до своїх землякiв заявою по радiо в якiй мовиться: “Я готовий платити будь-яку цiну за незалежнiсть Косова. Якщо ми вмiли оборонити Косово у важчi часи, знатиму оборонити Косово й Визвольну армiю i в Гаазi”. Нагадаємо, що те саме, майже слово в слово, заявляє й лiдер сербських ультранацiоналiстiв Воїслав Шешель коли говорить про намiр захищати перед Трибуналом – сербську справу.

Представники косовських сербiв висловлюють задоволення ув’язненням чотирьох албанцiв. Проте, й вони заявляють, що троє заарештованих були не командувачами, а виконавцями.

Президент Косова Iбрахiм Ругова каже, що уряд у Приштинi виступає за беззастережне спiвробiтництво з Гаазьким трибуналом. Ув’язнення чотирьох колишнiх повстанцiв вiн назвав справою правосуддя. Iншi албанськi лiдери також утрималися вiд бурхливих реагувань. Вони очевидно прагнуть уникнути конфлiктiв з мiжнародними силами й мiжнародною адмiнiстрацiєю в провiнцiї.

Сербськi урядовцi досi не раз вимагали, щоби Гаазький трибунал звинуватив керiвникiв албанського повстання, якi скоїли злочини над сербським мирним населенням. Мiнiстр юстицiї Владан Батич уточнює, що лiдерами терористiв, як повстанцiв називали у Белградi, були нинiшнi косовськi полiтичнi дiячi Агiм Чеку, Хашiм Тачi й Рамуш Харадiнай.

Невiдомо чи Гаазький трибунал провадить розслiдування проти когось iз них та проти iнших косовських албанцiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG