Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси за 26 лютого


Огляд української преси за 26 лютого

Київ, 25 лютого 2003 – Після сенсаційного московського засідання президентів України, Росії, Білорусі та Казахстану, на якому було вирішено сформувати єдиний економічний простір, з’явилася тільки одна уточнююча новина з Банкової щодо дивної Організації регіональної інтеграції. Мова – про розробку концепції єдиного економічного простору, що має завершитися до липня нинішнього року. А тим часом українські політики та політологи продовжують висловлювати свої версії причин виникнення і мети “союзу чотирьох”. Ознайомитися з ними можна в статті “Спекулянти в єдиному просторі”, яку друкує газета “Україна молода”.

В цьому ж числі переповідається телефонна розмова кореспондента газети з прем’єр-міністром Віктором Януковичем. А також коментується нещодавнє подання президента Леоніда Кучми до Конституційного суду щодо прав народних депутатів. Як пише газета – найбільше дошкуляє гарантові право парламентаріїв на “невідкладний прийом” у президентський канцелярії, а також їхнє право безперешкодно відвідувати органи державної влади, а також право безперешкодного доступу на всі підприємства, в установи та організації”. Зрозуміло, куди і звідки вітер дме, – зауважує газета. Адже незабаром прийде весна з її протестними акціями. А раптом, як і минулого року, парламентаріям заманеться без запрошення відвідати президентську адміністрацію. Про це – в статті “Щоб не грюкали в двері Банкової”.

Кореспондент газети “День”, схоже, дещо скептичніше, аніж президент Кучма, ставиться до весняних акцій протесту. Якби на 9 березня – час початку акцій непокори – робилася серйозна ставка, – пише автор, – ми б вже читали і слухали про “масове невдоволення режимом”, що накопичується і ось-ось вихлюпнеться на вулиці. А раз цього немає, – то і акція вийде невдала, позаяк не матиме суттєвого впливу на реальну політику – впевнено заявляє журналіст. Скидається на те, що найбільше невдоволення автора статті спричинене й одноосібністю постаті лідера “Нашої України” як кандидата на президентську посаду, яка “до непристойності самотня”. Кореспондент “Дня” також робить прогноз і щодо майбутнього зібрання опозиції в залі колишнього Жовтневого палацу. Воно буде нецікаве, і найближче оточення від “спільного кандидата від опозиції” не оприлюднить нічого нового. – вже тепер переконаний автор статті, що має назву “Єдність за що, проти чого і на яких умовах?”

А ось газета “Вечірні вісті” лише з опозицією пов’язує сподівання на покращення ситуації в державі. Сьогодні ж увага газети прикута до ордена Святого Станіслава, якому присягли на вірність деякі міністри силових, і не тільки силових відомств. У статті “Орли Святого Станіслава, або Як “великий магістр” ордена займався створенням “загонів смерті” наголошується, що до цієї організації не варто ставитися, як до звичайного “лохотрону”. І розповідає про організатора Ордена Святого Станіслава в Польщі.

А в матеріалі “Чиста вода – лише для вибраних” оповідається про ситуацію з водопостачанням столиці, мешканці якої і досі вживають хлоровану воду, що є надзвичайно шкідливо для здоров’я.

Втім, як оповідається в іншій статті газети – найчастішою причиною смерті українців є хвороби системи кровообігу. На їхню долю припадає 61,3% смертельних випадків. Друге місце серед причин смерті займають онкологічні захворювання, третє – нещасливі випадки, отруєння і травми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG