Доступність посилання

ТОП новини

Співробітники американських спецслужб допитують одного із лідерів “Аль-Каїди”


Співробітники американських спецслужб допитують одного із лідерів “Аль-Каїди”

Вашингтон, 3 березня 2003 – Співробітники американських спецслужб допитують одного із лідерів “Аль-Каїди” Халіда Шейха Мохаммада, якого минулої суботи заарештували у Пакистані. Офіційні особи Сполучених Штатів вважають, що йдеться про вагомий удар по терористичній мережі та про важливу перемогу в глобальній війні проти тероризму.

Згідно з даними американських офіційних осіб, Халід Шейх Мохаммад належав до найближчого оточення Усами бін Ладена, обіймав посаду “шефа й координатора операцій” й був причетним до планування численних терактів та зокрема нападів на Сполучені Штати 11 вересня 2001 року, в результаті яких загинуло понад три тисячі осіб. Халід Шейх Мохаммад у списку Федерального бюро розслідувань входив до групи найбільш небезпечних терористів й за інформацію про нього обіцяли 25 мільйонів доларів. Пакистанські та американські агенти уже другий день продовжують допитувати Халіда у місцевості, яку тримають у таємниці.

Тим часом у Сполучених Штатах велике задоволення арештом Халіда висловили численні політичні лідери й зокрема Адміністрація президента Джорджа Буша, якого в деяких політичних колах останнім часом звинувачували у тому, що він приділяє надто багато уваги й зусиль іракській кризі та можливій війні проти режиму Саддама Хусейна, і тим часом мовляв звів боротьбу із міжнародним тероризмом на другий план.

Голова сенатського Комітету з розвідувальних питань сенатор Пат Робертс заявив, що арешт Халіда Шейха Мохаммада різко підірве оперативні спроможності терористичного угруповання Усами Бін Ладена: “Йдеться про гігантський удар по «Аль-Каїді». Цей арешт напевно вплине на «Аль-Каїду», яка підготовляє весняні напади в Афганістані. Тепер командир їхніх операцій прямо виключений із операцій».

Магнус Рансторп – директор Центру досліджень тероризму в Шотлансдскьому університеті Сайнт Андрюс сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що захоплення Халіда Шейха Мохаммада є важливою подією у глобальній війні проти тероризму і заяви пакистанських та американських офіційних осіб не є перебільшеннями.«З впевненістю можна сказати, що він є третьою найважливішою особою в мережі «Аль-Каїди», яку очолює Усама Бін Ладен та його застпуник Айман Аль-Завагірі», – зазначив британський експерт.

Згідно з повідомленнями, які посилаються на представників Адміністрації, американські та пакистанські співробітники спецслужб не лише допитують Халіда Шейха Мохаммада, але й вивчають вилучений ними під час арешту комп’ютер та інші матеріали, які характеризують як “скарб” для продовження боротьби з тероризмом та ймовірного унеможливлення терактів найближчим часом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG