Доступність посилання

ТОП новини

Про долю українських заробітчан в Італії


Про долю українських заробітчан в Італії

Підписання угоди між Україною і Португалією, яка гарантує соціальний захист українських заробітчан, офіційний Київ трактує як “перший крок” до розробки і підписання подібних документів з іншими державами ЄС, де працюють українці. Міністр закордонних справ Анатолій Зленко назвав серед таких країн Грецію, Італію та Іспанію. Нині фахівці зовнішньополітичного відомства України провадять консультації з італійськими та іспанськими колегами, хоча італійці вважають розробку документа, який би передбачав захист громадян України, що інтегруються в економіку Італії, передчасним. Чому?

Нещодавно Парламент Італії прийняв новий міграційний закон. Як повідомив перший секретар Посольства Італії в Україні Агостіно ПІННА, здійснення його положень дозволить багатьом українським заробітчанам легалізуватись і активно інтегруватися в італійське суспільство: “Підписання Італією угоди, подібної до тієї, що з Україною підписала Португалія, нині може бути передчасним, оскільки спершу треба побачити ефект від нашого нового закону. Завдяки його здійсненню, положення багатьох українців в Італії можна буде врегулювати, люди зможуть працювати легально – і не завдяки підписанню двостороннього договору, а завдяки цьому закону. Новий міграційний закон передбачає легалізацію іноземних громадян, які мають місце роботи на Аппенінах, і підтвердження італійського працедавця, котрий бере їх на роботу. Можливо, пізніше справді буде потрібна подібна угода, щоб визначати річну квоту для української трудової міграції”, - каже пан Пінна.

Він наголосив, що з українськими заробітчанами в італійців проблем виникає менше, ніж з імігрантами з Албанії чи Північної Африки: більшість заробітчан з України – жінки, які працюють у сім’ях, доглядаючи або хворих літніх людей, або дітей. Вони важко заробляють на хліб собі і своїм родинам, що залишилися в Україні. І, за словами пана Пінни, впровадження нового міграційного закону полегшить цим людям життя. На моє запитання, скільки українських заробітчан працює в Італії, Агостіно Пінна відповів: “Цифри назвати важко, тому що багато з них перебуває в Італії нелегально, і тому важко назвати точні статистичні данні. Іноді кажуть, що на Аппенінах працюють сто – сто п’ятдесят тисяч українських заробітчан... Можливо. Але те, що їх не менше п’ятдесяти – сімдесяти тисяч – сто відсотків!» - впевнений італійський дипломат. І кількість заробітчан не зменшується, тому що економічних і соціальних проблем в Україні залишається чимало донині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG