Доступність посилання

ТОП новини

Мотор української економіки запрацював на власному пальному


Мотор української економіки запрацював на власному пальному

Прага, 5 березня – Українська економіка продовжує стабільно зростати, але її розвитку загрожує відкладання структурних реформ та ймовірна висока інфляція, вважають аналітики американської дослідницької компанії Планекон. Детальніше з їхнім аналізом вас ознайомить Марія Щур.

Тепер, коли надійшли точніші дані, аналітики можуть із упевненістю сказати, що головним стимулом для української економіки є міцний внутрішній попит. Минулого року економіка України зросла на понад 4%. Посприяло цьому, на думку аналітиків американської Планекон те, що доходи населення минулого року зросли на 20%, і за умов практично відсутньої інфляції, дали можливість споживачам витрачати більш впевнено. Але покладатися на те, що така ситуація продовжиться і надалі, не слід, попереджають економісти. Попереду вони бачать стрімке зростання інфляції: зростатимуть ціни на продукти харчування, а головне – вищі світові ціни на нафту підштовхнуть вгору всі українські внутрішні ціни.

Тим часом, економічне зростання забезпечують три галузі українського народного господарства: харчопереробна, нафтопереробна та деревообробна. Завдяки їм виробництво зросло минулого року на рекордних майже 9%. Традиційній металургії пощастило із поліпшенням попиту на її продукцію за кордоном. Щодо торгівлі, то заперечуючи поширену думку про те, що українські товари ніде, крім колишнього СРСР продати не можна, статистика фіксує понад 10% зростання експорту, при чому в основному за рахунок країн поза СНД. Загалом до пост-радянських країн Україна продає менш ніж чверть зі своїх товарів. Інша справа, що структура експорту, тобто ця продукція залишає бажати кращого. Як і раніше йдеться в основному про напівсировині товари.

Проте поліпшень у цьому плані американські експерти не передбачають, бо уповільнюються інвестиції в устаткування, які би могли збільшити додану вартість української продукції. Головна причина невигідності інвестицій у виробництва, на думку економістів, у тому, що Україна залишається однією із найбільш небезпечних у плані підприємницького ризику перехідних країн. Вона стає дедалі більш ізольованою від світу і її розривають глибокі політичні протиріччя. Тому уряд, хоча і навчився ефективніше керувати економікою, але не поспішає проводити структурні реформи. У не дуже віддаленому майбутньому це сильніше гальмуватиме українську економіку, вважають аналітики компанії Планекон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG