Доступність посилання

ТОП новини

Навколо удару по Іраку. Нове загострення близькосхідного конфлікту


Навколо удару по Іраку. Нове загострення близькосхідного конфлікту

Прага, 6 березня 2003 – У рамках дальших дискусій у справі воєнного удару по Іраку, західні оглядачі коментують вчорашню заяву Німеччини, Франції і Росії, приурочену до п’ятничних обговорень у раді безпеки нової резолюції у справі воєнної акції в Іраку. У цій декларації уряди згаданих країн висловили намір накласти вето на нову резолюцію, яка могла би відкрити шлях для автоматичного удару США по Іраку. Провідні західні газети відгукуються також на поновне загострення близькосхідного конфлікту після чергового терористичного акту палестинських екстремістів і відплатних акцій Ізраїлю.

Коментуючи опозицію проти воєнної акції в Іраку з боку трьох постійних членів Ради безпеки ООН, оглядач газети «Вашингтон пост» Гленн Кесслер підкреслює, що президент США Буш поступово опиняється у щораз глибшій ізоляції у своїх зусиллях усунути від влади режим Саддама Хусейна. Це поставило адміністрацію США в особливо складну дипломатичну ситуацію саме перед голосуванням у Раді безпеки у справі нової резолюції, яка відкрила би шлях для автоматичного удару по Іраку. Тим часом розкол Ради безпеки автор вважає здобутком Саддама Хусейна. Часто грубуваті виступи президента Буша й інших офіційних осіб США у справі Іраку неправильно були перекладені і сприйняті серед іноземної аудиторії. За словами автора, Буш часто повторював, що він втомлений дипломатичними зволіканнями, створивши враження, що він рветься якомога швидше почати війну і розглядає ООН, як непотрібну перешкоду. Плутанину, на думку автора, викликала також неясна прикінцева мета Вашингтона – усунення режиму Саддама Хусейна чи роззброєння Іраку? І врешті, минулого тижня, додає автор, Буш висунув іще один мотив воєнної акції – поширення демократії на Близькому сході. Усі ці аргументи, на думку коментатора, викликали сумніви й негативну реакцію в інших країнах.

Західні, зокрема європейські газети широко відгукуються на новий терористичний акт палестинських екстремістів проти Ізраїлю і відплатні акції ізраїльських сил безпеки. Німецька газета «Франкфуртер альгемайне цайтунг» пише, що дискусії навколо можливої війни в Іраку дещо відвернули увагу від близькосхідного конфлікту. Тим часом там теж триває війна від якої жорстоко страждають обидві сторони. Відповідаючи на терористичні акти палестинських самовбивць, Ізраїль вживає грубих відплатних заходів. Це створює атмосферу безнадії і відчаю на палестинському боці, підсичуючи самовбивчі настрої і допроваджуючи до нових репресій з боку Ізраїлю. Ці ж темі присвячує коментар газета «Зюддойче цайтунг», яка підкреслює, що, приміром, екстремістській організації Хамас ідеться не стільки про закінчення ізраїльської окупації палестинських земель, скільки про знищення Ізраїлю. Своїми терористичними актами Хамас провокує відплатні акції Ізраїлю, від яких страждає палестинське цивільне населення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG