Доступність посилання

ТОП новини

Завтра розпочинає роботу постійний міжнародний кримінальний суд


Завтра розпочинає роботу постійний міжнародний кримінальний суд

Прага, 10 березня – Найбільшим поступом у царині прав людини за останні 50 років називають оглядачі відкриття постійного Міжнародного Кримінального Суду. Суд розглядатиме звинувачення у найтяжчих злочинах проти людяності, зокрема, злочин геноциду. Перше урочисте засідання суду відбудеться завтра в Гаазі.

Урочисте відкриття Міжнародного Кримінального Суду буде просякнуто відчуттям символізму. За участі генерального секретаря ООН та королеви Нідерландів 18 суддів нового суду урочисто принесуть присягу. «Інавгурація 18 суддів Міжнародного Кримінального Суду є історичною віхою. Вона означає, що суд, який може бути найбільшим механізмом забезпечення прав людини за останні 50 років, відкриє свої двері та скоро розпочне роботу», - говорить Річард Дікерсон представник правозахисної організації Human Rights Watch.

Міжнародний Кримінальний Суд був свого роду політичним довгобудом. Країни-члени ООН обговорювали його ще з часів Нюренбергського трибуналу. Потім за створення суду виступали як окремі країни так і міжнародні правозахисні організації. І лише 1998 року в Римі 120 країн-членів ООН ухвалили угоду про його створення.

Після урочистостей судді повернуться до своєї кабінетної роботи. Факісо Мочочоко, радник Міжнародного Кримінального Суду говорить, що основна робота суду зараз відбувається за зачиненими дверима. Представник суду говорить, що не потрібно очкувати від суду, що повідомлення про його діяльність скоро з’являться на перших сторінках газет. «Поки що відкриття не внесе якихось серйозних змін до нашої роботи. Головна увага ще зосереджена на адміністративній структурі, прибутті суддів, і так далі».

Напередодні війни з Іраком багатьох цікавить, як працюватиме суд за відсутності підтримки Сполучених Штатів, які спочатку брали активну участь у розробці статуту суду, а потім відмовилися його ратифікувати. США навіть вдалося переконати 20 невеликих країн підписати угоду про те, що вони не передаватимуть до суду американських громадян. Однак представник суду говорить, що ці угоди носять більше символічний характер: «Країни, які підписали угоди зі США одночасно зі статутом суду добре усвідомлюють, що міжнародні багатосторонні угоди мають пріоритет. Поки що ми не стикалися з якоюсь протидією, чи то з їхнього боку, чи то з боку самих Сполучених Штатів», - зауважує Факісо Мочочоко, радник Міжнародного Кримінального Суду.

На думку Human Rights Watch, американці зробили помилку. «Безумовно, суд мав би сильніше підґрунтя, якби не недалекоглядна опозиція Сполучених Штатів. Рішення адміністрації виступити проти суду, на мою думку, поставило США по той бік історії», - вважає Річард Дікерсон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG