Доступність посилання

ТОП новини

У питанні «Кольчуг» - кілька правд, говорить А.Зленко


У питанні «Кольчуг» - кілька правд, говорить А.Зленко

Прага, 12 березня 2003 – Європейський Союз мало цікавиться не лише Україною, але і своїми майбутніми членами, вважає український міністр закордонних справ Анатолій Зленко. В інтерв’ю німецькій газеті Die Welt він говорить, що в цьому потрібно шукати причину, чому східно-європейські країни підтримують Сполучені Штати у питанні Іраку. Щодо стосунків самої України зі США, то пан Зленко вважає, що «Кольчуги» - це пройдена та в усякому разі другорядна проблема. Детальніше з поглядами Анатолія Зленка вас ознайомить Марія Щур.

Стосунки з Європейським Союзом, Ірак, внутрішньополітична ситуація у самій Україні – таким було коло питань, на які відповідав у німецькій столиці український міністр закордонних справ. Після того, як його німецький колега Йошка Фішер повторив уже традиційну фразу про те, що членство України в найближчому майбутньому не передбачається, Анатолій Зленко в інтерв'ю німецькому тижневику ще раз поскаржився на брак інтересу до України з боку Європейського Союзу.

«В дійсності багато хто в Європі ще не зрозумів, який потенціал ми маємо! Літакобудування, високі технології. Подивіться лише, хто найбільше заангажований в Україні – не Німеччина, не Франція, а Сполучені Штати. З ким зараз Польща у питанні Іраку? З ким Румунія? З ким Болгарія? Європа повинна виробити нове бачення для нашого реґіону», - вважає Анатолій Зленко.

Німецькі журналісти зачепилися за тему Сполучених Штатів і нагадали панові Зленку про звинувачення у продажу Україною системи «Кольчуга» до Іраку. «Наші стосунки зі США дивляться у майбутнє, а такі другорядні проблеми, як «Кольчуга» ми хочемо залишити позаду», - сказав Анатолій Зленко і додав , що Америка - стратегічний партер України. До того ж, звинувачення у продажу «Кольчуг» ніколи не були доведені, повторив пан Зленко офіційну позицію Києва. І висловив сподівання на те, що американська адміністрація, яку він продовжує називати «новою», скоро залагодить конфлікт офіційно.

«Що ж заважає це зробити?» - запитав українського міністра кореспондент газети Die Welt . «У політиці є багато правд, але не будемо про це більше говорити», - філософськи зауважив Анатолій Зленко.

Повертаючись до теми Іраку, німецькі журналісти зауважили, що Україна була серед держав, які роззброїлися добровільно. Що з досвіду України могло б переконати Саддама Хусейна наслідувати її приклад? «Ми знайшли своє місце у світовій спільноті. Це – великий привілей мати повагу та брати участь в ухваленні рішень світовою спільнотою», - без тіні іронії розповів про теперішнє місце України у світі Анатолій Зленко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG