Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії при владі організована злочинність


У Сербії при владі організована злочинність

Прага, 13 березня, 2003 – Після вчорашнього вбивства прем’єр- міністра Сербії Зорана Джинджича, оглядачі говорять, що виживання самої країни залежить від того, чи зможе вона позбутися організованої злочинності при владі. Убивство прем'єра спостерігачі пояснюють бажанням кримінальних угрупувань дестабілізувати країну та не допустити просування демократичних реформ. Тему продовжує Марія Щур.

«Убивство сербського прем’єра Зорана Джинджича може підірвати зусилля ООН щодо підтримання хоча б уявної стабільності на Балканах», - пише Jane's Intelligence Digest, британське спеціалізоване видання, присвячене проблемам безпеки та оборони. «Відбудова Сербії після повалення режиму Милошевича не була простою, а тепер вона стане ще складнішою», - відгукнувся на цю подію британський діловий щоденник Financial Times. «У країнах, де бракує інституцій, особистості відіграють велику роль. Солободан Милошевич затягнув Югославію до середньовіччя, а Зоран Джинджич намагався витягнути її до сучасної Європи», - наголошує газета New York Times.

Міжнародні оглядачі звертають увагу на те, що смерть Зорана Джинджича поставила багато запитань – від того, хто замовив його смерть до того, що буде з Сербією. У харизматичного, енергійного і молодого лідера Сербії було чимало ворогів: політичні екстремісти, бандити, військові угруповання – всі вони ненавиділи його. Прихильник демократії, Джинджич був тим не менше суворою, навіть часами авторитарною людиною. Його помічники називали його «малим Слобо». Але Джиджич показав, що співпраця з міжнародною спільнотою може принести користь Сербії. Він допоміг скинути Милошевича і відправив його на суд до Гааґи. Після цього його країна отримала понад 1 мільярд доларів закордонної допомоги, і прості серби йому повірили.

Джинджич співпрацював з трибуналом у Гаазі тому, що люди, яких вимагав видати трибунал, були тими ж, хто керував напіввійськовими бандами, які займались продажем наркотиків та зброї, організовували підпільні борделі з рабинями-проститутками. Відправити їх до Гааґи було чи не єдиною можливістю звільнити Сербію з-під їхньої влади. Протягом останнього часу сербський прем’єр почав проводити арешти серед голів банд - викрадачів автомобілів та утримувачів підпільних борделів. Він призначив розслідування в Серії масових поховань та наповнених трупами косовських албанців вантажівок-холодильників. Збирання цих доказів не додало йому популярності у Сербії, де досі продовжують заперечувати етнічні чистки у Косові.

Також Джинджич розпочав реформу централізованої сербської економіки, в якій досі домінують прихильники Милошевича. Значна частина тіньової економіки також пов’язана з організованою злочинністю, армією, спецслужбами – тими силами, що не були зацікавлені у жодних демократичних чи ринкових реформах.

На думку аналітиків, смерть Джинджича може підірвати не лише інтеґрацію Сербії в Європу, але і спроби Заходу тримати джина сербського націоналізму міцно закоркованим у пляшці. Хто б не став наступником Джинджича на прем’єрській посаді, це буде людина з радикальнішими націоналістичними поглядами, і навіть якщо вона продовжить справу Джинджича, зробити їй це буде набагато тяжче, вважають західні спостерігачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG