Доступність посилання

ТОП новини

Відрядження українського батальйону радіологічного, хімічного і біологічного захисту до Кувейту, не вплине на позицію США щодо справи ухвалення президентом Кучмою нелегального продажу Кольчуг Іракові


Відрядження українського батальйону радіологічного, хімічного і біологічного захисту до Кувейту, не вплине на позицію США щодо справи ухвалення президентом Кучмою нелегального продажу Кольчуг Іракові

21 березеня, 2003 року.

Поряд з бойовими діями в Іраку в українському парламенті мали місце зепеклі словесні баталії довкола справи відрядження батальйону РХБ до регоіну Перської затоки. На думку американського експерта Джона Тідстрома рішення України щодо відппавки батальйону захисту не слід розцінювати як політичний захід в інтересах президента Леоніда Кучми а як стратегічний крок в інтересах України в сучасній складній геополітичній обстановці. З Вашингтона повідомляє ихайло Мигалисько.

Попри заяви численних політичних лідерів передусім з кіль української опозиції, відрядження українського батальйону радіологічного, хімічного і біологічного захисту до Кувейту, не вплине на позицію США щодо справи ухвалення президентом Кучмою нелегального продажу українських Колчуг Іракові. “Є помилковим розглядати це питання в такому ракурсі”, заявив в інтерв”ю радіо Свобода Джон Тідстром - колишній директор відділення Ради національної безпеки США у справах Росії, України та Євразії.

“Колчуга залишиться Колчугою, Саддам Хусейн-Саддамом Хусейном, а пропозиція вислати в регіон Перської затоки українскьий спецбаталйьон та надати підтримку Сполученим Штатам Америки й коаліційним силам немає жодного відношення до справи Колчуг. Уряд Сполучених Штатів власне так підходитиме до цього питання.

Як зазначив колишній представник адміністрації президента Білла Клінтона рішення України вислати батальйон в регіон Перської затоки, де йде війна проти режиму Сададма Хусйена, є очевидним проявом того, що “Україна бажає зайняти своє місце в міжнародній коаліції, яка відповідає на згарозу, яку представляє собою Саддам Хусейн. Співпраця України із Сполученими Штатами та західними збройними силами розцінюється як стратегічно вигідна для Києва. Джон Тідстром, який сьогодні є віце-президентом американського Інституту Схід-Захід звернув увагу також на те, що рішення щодо відрядження українського батальйону, хоча й запропоноване президентом Кучмою, було ухвалене після запеклих дискусій більшістю Верховної ради України. В цьому контексті отже – недоречно розцінювати підтримку пропозиції у справі спецбатальйону з боку лідера Нашої України Вкітора Ющенка як підтримку президента, а слід розуміти власне у ширшоому стратегічному плані інтересів України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG