Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс кримськотатарського народу заявив


Меджліс кримськотатарського народу заявив

Сімферополь, 24 березня 2003 -У своїй заяві Меджліс кримськотатарського народу висловив вдячність Верховній Раді України за її рішення про направлення до місця військових дій спеціального батальйону з надання гуманітарної допомоги населенню у випадку застосування Саддамом Гусcейном хімічної зброї. До речі,голова Меджлісу та його перший заступник - народні депутати України Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров- голосували за це рішення.

Автори заяви звинуватили іракський режим у розв’язанні кривавих війн проти своїх мусульманських сусідів, у яких загинули більше мільйона людей ісламського віросповідання. Каже заступник голови Меджлісу, віце-спікер Кримського парламенту Ільмі Умеров:

“Більшість членів Меджлісу кримськотатарського народу вважає, що режим в Іраку не повинен існувати. Навіть те, що відомо : напад на Іран – це мільйон жертв, напад на Кувейт – це 300 тисяч жертв, страшні репресії на своїй території стосовно тюркських народів, зокрема, туркменів – це сотні тисяч людей, які страждали від газових атак. Цей режим можна порівняти з режимом Сталіна. І кримськотатарському народу, який постраждав від нього, легше зрозуміти і підтримати тих, хто готовий боротися чи ліквідувати такий режим”, - вважає Ільмі Умеров. Він, як і інші члени Меджлісу , категорично проти того, щоб подавати цю війну ,як зіткнення між Заходом і Сходом чи християнством та ісламом. Водночас пан Умеров наголосив: Меджліс шкодує, що рішення про застосування військових санкцій проти Іраку не було ухвалене в рамках Об’єднаних Націй. Ільмі Умеров цитує заяву Меджлісу:

“Меджліс кримськотатарського народу висловив сподівання, що війна в Іраку не спричинить невиправданих жертв, а військові дії будуть організовані таким чином, щоб завдати щонайменших збитків цивільним об’єктам та мирному населенню, потерпілим буде надана ефективна допомога, і, головне, соціально-політичні перетворення, які передбачаються в Іраку після закінчення військових дій, виправдають очікування тих, хто прагне до демократії, поваги прав людини, міжнародного миру і безпеки”.

І ще одна цитата зі згаданої заяви: “Злочини диктатора Саддама Гуссейна проти мусульман, в тому числі, проти арабських країн, позбавляють цей режим підстав розраховувати на власний порятунок, на підтримку і солідарність мусульман світу”. Але, як відзначають місцеві спостерігачі, переважна більшість кримських мусульман засуджує дії американської сторони. Правда, у публічні акції чи заяви така позиція не оформилася.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG