Доступність посилання

ТОП новини

Кращі контакти із заходом – надія для демократії в Україні


Кращі контакти із заходом – надія для демократії в Україні

Прага, 31 березня, 2003 - Відхід від Москви у бік демократії – так інтерпретує останні дипломатичні маневри Києва впливова німецька газета Züddeutsche Zeitung. На думку автора редакційного коментаря, баланс між Сходом і Заходом у зовнішніх стосунках України знову змінився. Марія Щур продовжує.

Український президент Леонід Кучма завжди має наготові сюрприз, говорить автор редакційного коментаря у німецькій газеті. Ще недавно виглядало так, що Захід його списав, і лише президент Росії Володимир Путін стояв при ньому, але він давав зрозуміти, що Москва хоче брати більшу участь у київській політиці, ніж раніше. Тим часом Сполучені Штати заморозили фінансову допомогу Україні, бо підозрювали українського президента у таємному постачанні радарної системи до Іраку.

Крім того, наголошує німецький оглядач, ім’я Кучми пов’язували із вбивством критично налаштованого журналіста Георгія Гонгадзе. Хоча жодного однозначного доказу цих звинувачень не було знайдено, не залишається сумнівів, що за президентства Леоніда Кучми демократія в Україні дедалі більше придушується. Цього достатньо для Вашингтона та країн Європейського Союзу, щоб звести до мінімуму стосунки з паном Кучмою.

Але тепер відрізаний від Заходу президент побачив новий шанс показати себе його партнером і одночасно відірватися від Москви, бо Кремль вимагає зупинення війни в Іраку. Минулого року, нагадує газета Züddeutsche Zeitung своїм читачам, президент Росії Володимир Путін скористався зручною нагодою відсутності західної підтримки та змусив Київ підписати кілька договорів про зовнішню торгівлю, які роблять Україну економічно залежною від Росії. Однак нині, вважає німецький оглядач, Леонід Кучма має намір вивести Україну із цієї залежності.

Якими б не були застереження щодо пана Кучми, загравання із Заходом, навіть тоді, коли сам Захід є розколотим, може повернути Україну на шлях демократії. Бо в Росії демократія уже зазнала краху, вважає автор редакційного коментаря німецької газети Züddeutsche Zeitung.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG