Доступність посилання

ТОП новини

Очолювані Сполученими Штатами коаліційні збройні сили продовжують операції підготовки до наступу на Багдад - з поля бою надходять повідомлення про жертви серед коаліційних сил та цивільного населення


Очолювані Сполученими Штатами коаліційні збройні сили продовжують операції підготовки до наступу на Багдад - з поля бою надходять повідомлення про жертви серед коаліційних сил та цивільного населення

Вашингтон, 1 Квітня 2003 - Президент Сполучених Штатів Джордж Буш ще раз запевнив іракський народ, що режим Саддама Хусейна буде усунено й Ірак буде вільним. В одинадцятий день війни в Іраку американські засоби масової інформації багато уваги присвячували трагічній події, яка мала місце на американському контрольному пункті біля міста Ен-Наджаф, де було обстріляно мікроавтобус, який не зважаючи на попереджувальні постріли, не зупинився. Внаслідок інциденту загинуло семеро іракських жінок та дітей. Американські та британські офіційні особи висловили жаль з приводу цієї трагічної події.

“Трагедією є те, що в мікроавтобусі були жінки й діти, нам досі з впевненістю не відомо чому вони так повелися....іракський режим намагається використати цивільних осіб з метою завдати шкоди коаліційним силам – сказав сьогодні речник центрального командування капітан морський сил Франк Торп.

Слід зазначити, що після вибуху автомашини, керованої іракськими бойовиками-самогубцями минулої суботи, від якого загинули четверо американських військово-морських піхотинців, коаліційні сили підвищили рівень контролю й попередження таких ситуацій. Представник центрального командування бригадний генерал Вінсент Брукс сьогодні у Катарі заявив: “Нам відомо, що режим намагається внести якомога більше ускладнень нашим зусиллям перед ймовірним занепадом цього режиму”. І в цьому контексті представники влади виявили готовність використати навіть цивільне іракське населення, - зазначив Брукс.

Президент Сполучених Штатів, промовляючи у Філадельфії у понеділок, ще раз нагадав про наміри й мету коаліційних сил: “Я даю урочисту обіцянку громадянам Іраку: ми вводимо могутню силу з метою покінчити з пануванням ваших гнобителів, ми приходимо щоб принести вам харчі, медикаменти та краще життя. Ми не зупинятимемося... аж поки ваша країна не буде вільною», – запевнив іракців президент Буш.

Американські офіційні особи перестерігають, однак, що збройна кампанія триває усього дванадцять днів, й головні та ймовірно найзапекліші бої попереду, коли коаліційним силам доведеться пробивати оборонні позиції елітних республіканських сил довкола Багдада, які уже тепер перебувають під тривалим бомбардуванням з боку військово-повітряних сил США. Попри воєнні бої й збройні сутички днями посилилися також й політично-дипломатичні баталії. Представники американської адміністрації попередили Іран та Сирію не втручатися в операцію коаліційних сил на іракські території.

Тим часом державний секретар Колін Павелл відбуває з візитом до Туреччини, влада якої не дала дозволу американським силам пройти через турецьку територію й відкрити північний фронт проти Багдада. Колін Павелл проведе також переговори в Брюсселі з представниками Євросоюзу та НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG