Доступність посилання

ТОП новини

Навколо воєнної акції в Іраку, Близький схід, Афганістан, епідемія «нетипової пневмонії» - огляд головних міжнародних подій за минулий тиждень


Навколо воєнної акції в Іраку, Близький схід, Афганістан, епідемія «нетипової пневмонії» - огляд головних міжнародних подій за минулий тиждень

Прага, 4 квітня 2003 – Головною подією минулого тижня залишалася воєнна акція США в Іраку. Із цією подією пов’язана також низка дипломатичних заходів, зустрічей і заяв західних лідерів та офіційних осіб, які ми коротко наведемо у нашому сьогоднішньому огляді. Ми згадаємо також про деякі інші події минулого тижня, зокрема на Близькому сході, в Афганістані, а також про так званий «гострий респіраторний синдром», який шириться із країн Південно-Східної Азії і викликає щораз серйозніші занепокоєння у різних країнах світу.

Минулого четверга почався третій тиждень воєнної акції в Іраку. Хоча нині ніхто не зважується назвати дату закінчення воєнної операції, майже ніхто не сумнівається в її успіху й усуненні від влади режиму Саддама Хусейна. Союзні війська контролюють майже половину території Іраку і нині перебувають на підступах до Багдада. Наступним кроком повинно стати вивільнення іракської столиці від режимних військ. Під кінець цього тижня, після наземних боїв і ударів з повітря американські і британські підрозділи фактично взяли під контроль аеропорт імені Саддама Хусейна під Багдадом. Згідно із заявами коаліційного командування, втрати серед американських і британських військовослужбовців протягом останніх днів майже відсутні, проте для уникнення можливих жертв у майбутньому воєнні дії провадяться без поспіху і з попередніми повітряними ударами по іракських військових та адміністративних об’єктах в Багдаді й інших містах. Серед інших будівель протягом тижня знищено низку казарм, адміністративних будинків, а вночі на п’ятницю – штаб-квартиру іракських повітряних сил. Під час бомбардувань у Багдаді у кількох дільницях міста відключилася електромережа, проте американське командування заявило, що енергосистеми міста пілотам бомбардувати заборонено. Серед десяти тисяч об’єктів, які фігурують у спеціальному списку і які не підлягають повітряним ударам, є історичні пам’ятки, музеї, мечеті та низка інших будівель, які не мають військового характеру. Воєнні дії проти режимних військ, як заявляють фахівці, ускладнюють суворі обмеження в ударах по житлових кварталах і торговельних площах, де серед іншого закріпилися іракські підрозділи.

Тим часом у містах Кербела та Ель-Кут розбито дві дивізії національної гвардії Іраку. Водночас під Кербелою збито американський гелікоптер із сімома військовослужбовцями на борту. Іракська протиповітряна оборона збила також американський бомбардувальник. Доля пілота, як, зрештою, екіпажу вертольота невідома. Спеціальні підрозділи продовжують їхні пошуки. Північні райони Іраку, тобто Курдистан перебуває під фактичним контролем американських військ. Курдські повстанці допомагають очищати міста від решток іракських підрозділів. На півдні, де живуть шиїти, які теж, як і курди, зазнавали репресій від режиму Саддама Хусейна, тривають бої за кілька найбільших міст, зокрема Ен-Наджаф і Басру, де закріпилися підрозділи іракської національної гвардії.

У четвер президент Буш знову повторив рішучість адміністрації США продовжувати воєнну операцію до цілковитого повалення режиму Саддама Хусейна, не зважаючи на тривалість акції. Тут варто навести іще одну важливу подію тижня – нараду міністрів закордонних справ країн Європейського союзу і НАТО у Брюсселі, а також переговори держсекретаря США Павела і більшістю зі згаданих міністрів і з турецькими керівниками. Головна тема усіх цих зустрічей було майбутнє післявоєнного Іраку, тобто сформування тимчасової адміністрації і відбудова країни. Кілька європейських країн, особливо ті, що в рамках Ради безпеки ООН виступали проти воєнної акції США в Іраку, нині виступають за те, щоб формуванням і відбудовою Іраку зайнялася ООН. Зокрема за ключову роль ООН в Іраку виступив канцлер Німеччини Шредер, який раніше разом із французьким лідером Шираком виступив проти воєнної акції.

Тим часом держсекретар США Павел наголосив, що контроль над післявоєнним Іраком залишиться в руках коаліційного командування, яке повинно подбати про пізніше сформування тимчасового прозахідного керівництва і відбудову Іраку. Водночас ООН мала би зайнятися передусім наданням гуманітарної допомоги іракському населенню після війни. До речі, наприкінці тижня до Іраку повернулися перші працівники гуманітарних служб ООН, зокрема Світової продовольчої програми, Дитячого фонду ЮНІСЕФ і відомства ООН з питань біженців. У п’ятницю вони із Кувейту прибули до іракського порту Ум-Каср, де вони ознайомляться із ситуацією в південних районах Іраку і обговорять шляхи найефективнішого надання гуманітарної допомоги цивільному населенню. До цього додаймо, що у четвер конгрес США схвалив прохання адміністрації США надати додаткові 80 мільярдів доларів на фінансування воєнної акції в Іраку і боротьби з тероризмом. 60 мільярдів із цієї суми буде використано безпосередньо для продовження воєнної акції.

Упродовж минулого тижня ізраїльські підрозділи продовжували операції пошуків палестинських бойовиків на західному березі Йордану і в секторі Газа. Наприкінці тижня ізраїльські сили безпеки за підтримкою танків увійшли до міста Дженін на західному березі і в біженський табір у секторі Газа. Згідно з повідомленнями, у четвер у збройних сутичках загинули семеро палестинських бойовиків, семеро інших заарештовано. Ізраїльська сторона заявила, що нинішня операція проводиться у відплату за терористичний акт, здійснений минулої неділі у місті Натанія, де було поранено 50 людей.

Неспокій триває і в Афганістані, де американська авіація продовжує бомбардувати гірський район Тор Гар на південному заході країни, де урядові війська вже кілька днів підряд ведуть жорстокі бої із загонами талібів, що налічують приблизно 160 осіб. Уряд у Кабулі звернувся по допомогу до американського командування. Таліби розпочали збройні напади на урядові війська й адміністративні установи відразу ж після початку воєнної акції в Іраку. У середу таліби обстріляли також американський підрозділ. Журналісти цитують міністра внутрішніх справ Афганістану Ахмада Джалалі, який заявив у зв’язку з цим, що решткам Талібану й Аль-Каеди і так не вдасться дестабілізувати становища в країні і афганського уряду.

І врешті кількома словами згадаймо про хворобу, що називається «гострий респіраторний синдром» або ще «нетипова пневмонія», яка викликала серйозний переполох у багатьох країнах світу. Хвороба шириться з Китаю, Гонконгу й Індонезії. Від цієї невиліковної форми пневмонії протягом останніх тижнів уже загинуло щонайменше 80 людей, а понад дві тисячі інфікованих перебувають під спеціальним лікарським наглядом. У четвер до провінції Гуандун на півдні Китаю прибула група експертів Світової організації охорони здоров’я. Фахівці досліджуватимуть можливі джерела поширення хвороби, хоча, як зауважують епідеміологи, втрачено надто багато часу. Тим часом наприкінці тижня Сполучені Штати евакуювали своїх дипломатів із родинами з Китаю і Гонконгу. У Гонконзі й Індонезії оголошено про обов’язкове медичне обстеження всіх громадян. За ухиляння від обстеження передбачено тюремне ув’язнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG