Доступність посилання

ТОП новини

У Чорному морі триває справжня війна за рибу


У Чорному морі триває справжня війна за рибу

Симферополь, 07 квітня 2003 - У Чорному морі один турецький рибалка отримав поранення, а рибальська шхуна “Мега” – серйозні пошкодження внаслідок того, що українські морські прикордонники змушені були відкрити вогонь по турецьких браконьєрах, які вели незаконний промисел риби у виключній морській економічній зоні України. За повідомленням прес-служби Азово-Чорноморського командування Прикордонних військ у Симферополі, останнім часом в українських територіальних водах значно активізувалися браконьєри з різних країн, але більшість з них – із Туреччини. Детальніше про це розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

У перебігу операції, проведеної українськими морськими прикордонниками наприкінці минулого тижня, кораблі морської охорони “Поділля” і “Миколаїв” затримали в територіальних водах України неподалік острова Зміїний турецькі рибальські шхуни “Мега” і "Гувефлер". Ще двом браконьєрським суднам, попри переслідування, вдалося втекти у нейтральні води. Турецькі рибалки вели промисел риби без дозволу на це української влади.

На сигнали прикордонників вони не відреагували і намагалися вийти за межі української морської економічної зони. У зв’язку з цим командир корабля “Поділля” дав наказ на застосування вогнепальної зброї. В результаті обстрілу з великокаліберного кулемета, турецька шхуна "Мега" зазнала ушкодження кормової частини і змушена була зупинитись, один з членів її екіпажу отримав легке поранення. Інше судно "Гувефлер" намагалося взяти її на буксир, але і його затримали прикордонники. Втім, турецьким рибалкам вдалося злити в море пальне. Оглядові групи виявили у трюмах шхун мокрі сіті, ємності для збереження риби, а також риб‘ячу луску, що дало прикордонникам підстави припускати: виловлену рибу турки викинули за борт під час переслідування суден.

Затримані плавзасоби відбуксовані до Одеси, де пораненому рибалці надана медична допомога. Порушникам загрожує штраф і конфіскація суден. Представники прикордонних військ України кажуть, що з лютого по квітень в українські територіальні води заходить велика кількість дорогої і популярної на турецьких ринках риби – камбали-калкан, а за нею – вітчизняних та іноземних браконьєрів. Торік кораблі морської охорони, на яку покладена також функція захисту економічних інтересів України, затримували українських, болгарських і турецьких рибалок, які вели незаконний вилов риби. Останніх було найбільше. Тиждень тому корабель морської охорони "Буковина" неподалік мису Опук (східне узбережжя Криму) після півторагодинного переслідування і попереджувальних пострілів затримав ще одну браконьєрську шхуну під турецьким прапором - "Сінак Голуари". Зараз її власник за рішенням Керченського суду сплатив штраф і судно-порушник було видворене за межі України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG