Доступність посилання

ТОП новини

Тиждень регіонів


Тиждень регіонів

Київ, 5 квітня, 2003 року

Ви слухаєте передачу “Тиждень регіонів”. Це неупереджений погляд наших кореспондентів на події в областях України: репортажі, коментарі, повідомлення…

З київської студії “Радіо “Свобода” Вас вітають журналіст Володимир Ляшко. Звукооператор Сергій Балабанов.

Огляд подій в регіонах починаємо з повідомлень про те, як в областях відбувається обговорення Указу Президента і проекту Закону про внесення змін до Конституції України .Цьому заходу органи влади приділяють величезну увагу, оскільки за широким обговоренням Указу президента, на думку багатьох політиків, в Україні має відбутися Всенародний референдум, який дозволить продовжити повноваження президента, не вдаючись до виборів. Та, власне, третього президентства чинного глави держави Конституція України і не передбачає, а вибори президента мають відбутися в 2004 році.

У повідомленнях із областей наші кореспонденти наголошують, що керівники районів і областей, які активно включилися до цих акцій, настійливо радять підтримати Указ президента. Керівники районних адміністрацій, як і голови обласних держадміністрацій, наголошують на необхідності закріплення права прямої юридичної дії за результатами Всеукраїнського референдуму.

Особливу роль у роз’ясненні і пропаганді президентського Указу мають відіграти регіональні засоби масової інформації, засновниками яких є держадміністрації. Низку заходів мають провести виконкоми і сесії відповідних Рад. Велику організаційну роботу, приміром, влада веде на Буковині. Марія Вишневська - з Чернівців докладніше.

Марія Вишневська

Як повідомив координатор блоку “НУ” Іван Демчик, колективу Романковецького хлібоприймального пункту на Сокирянщині прийшов лист за підписом голови сільради, яким зобов’язано керівництво підприємства провести збори трудового колективу і подати протокол цих зборів. До згаданого листа доданий також текст звернення і зразок протоколу, в якому записано: “...слухали, обговорили і одностайно проголосували за підтримку президентського Указу політичної реформи”. Перебіг подій довкола обговорення ініціатив президента України, зокрема в регіонах, я попросила прокоментувати кандидата історичних наук, політолога Ігоря Буркута.

Ігор Буркут

В 2004 році в Україні мають відбутися президентські вибори, і президент Леонід Кучма не має права балотуватися на третій термін. Він пропонує українському народу продовжити повноваження президента і парламенту до 2006-го року. Так випливає з того звернення, яке ми отримали. На Заході зовсім інше ставлення до таких питань. Одна з причин – це робити імідж так, що ми вірні друзі Заходу, а за це трішки закриють очі на те, що тут відбувається. Так я можу це трактувати.

Марія Вишневська

Тим часом, за інформацією газети Сокирянської райради та райдержадміністрації, ще 22 березня поточного року проект політичної реформи, запропонованої Президентом України, обговорили і одностайно підтримали (за телеграмою, яка надійшла на адресу адміністрації президента) ув’язнені сокирянської виправної трудової колонії. Марія Вишневська для “Радіо “Свобода”. Чернівці.

Володимир Ляшко

Неспокійними видалися дні і в керівника Черкаської області Вадима Льошенка. Майже щодня він виїжджає в райони, зустрічається з керівниками і колективами різних організацій і навчальних закладів. З Черкас повідомляє Тетяна Чорномаз.

Тетяна Чорномаз

На Черкащині обговорення проекту конституційної реформи відбувається з ініціативи обласних та районних держадміністрацій та міськвиконкомів. 2 квітня голова обласної держадміністрації Вадим Льошенко провів три зустрічі в місті Умані. У першій зустрічі брали участь податківці, підприємці та представники влади п’яти сусідніх районів. Друга проходила в Державному педагогічному університеті за участю викладачів та студентів. А третя зустріч відбулася в сільськогосподарській академії.

Вадим Льошенко переконував всіх у перспективах проведення політичної реформи. Зокрема, він говорив: “Шановні учасники наради, влада має бути ефективною та відповідальною, а суспільство має контролювати владні інститути. Для цього йому необхідні дієві важелі. Про це говорить конституційна ніч 1996-го року, коли в муках і похапцем з’явився основний закон нашої держави. Скажімо, він вийшов аж ніяк не ідеальним. Необхідність конституційної реформи ми розуміли всі. Однак, через політичні ігри деяких сил, вона довгий час залишалася поза увагою. Але 25 серпня 2002-го року, 25-го березня 2003-го року президент України Л. Кучма розірвав зачароване коло запевнень і декларацій. У своїх зверненнях до народу України, президент сформулював основні аспекти політичної реформи. Це реформа системи влади, створення противаг, створення систем інтересів. Ось мета політичної реформи”.

Тетяна Чорномаз

Ніхто з виступаючих не висловлював критичних зауважень. Можливо, на зустрічі з головою держадміністрації прийшли ті, хто беззастережно підтримують президентські ініціативи. Або ж відсутність критики мала в собі інші причини. Щоправда, в тому ж самому місті Умані спостерігалася зовсім інша картина на засіданні круглого столу. У ньому взяли участь науковці вже вище згаданих навчальних закладів, а також вчителі шкіл та технікумів. Критиці були піддані багато положень, запропонованих президентом до внесення в Конституцію України як зміни. Ось як висловив свою думку старший викладач Європейського університету Валерій Скомаровський.

Валерій Скомаровський

Президент запропонував політичну реформу. Пропонує речі, які не послабляють владу президента і посилюють ВР, а, навпаки, говориться, що ми будемо мати сильного президента, який не відповідає за наслідки своєї політичної діяльності. Будуть відповідати представники нижньої палати, які обрані від народу. Ніякий добробут ми не зможемо побудувати, якщо народу не буде забезпечена свобода, якщо народу не буде забезпечена моральність, будуть порушуватися закони. Ми можемо запитати: забезпечила нас держава цим ? Ні. Обговорення змін у Конституції України, запропонованих президентом, триває.

Тетяна Чорномаз спеціально для “Радіо “Свобода”. Черкащина.

Володимир Ляшко

До інших тем і подій… У кримській автономії побувала заступник голови місії США в Україні Марія Йованович. Вона заявила, що американська сторона вдячна за виважену позицію меджлісу кримсько-татарського народу щодо війни в Іраку. Повідомляє Володимир Притула.

Володимир Притула

Минулого тижня меджліс кримсьо-татарського народу у своїй заяві, фактично, підтримав США в їхніх діях проти Іраку та його лідера Саддама Гуссейна. Вину за початок війни представницький орган кримських татар поклав на іракського диктатора. При цьому висловив жаль, що застосування санкцій проти Іраку не було ухвалене в рамках ООН. Американська сторона помітила позицію меджлісу. Каже заступник посла США в Україні Марія Йованович.

Марія Йованович

Ми задоволені тим, що меджліс у своїй заяві засудив режим Саддама Гуссейна,з чим ми погоджуємося. Я хотіла б додати, що ми маємо схвалення ООН застосування сили,оскільки минуло 12 років, І за цей час було ухвалено 17 постанов ООН, які вимагали від Іраку роззброєння.

Володимир Притула

За словами Марії Йованович, США задоволенні гуманітарним внеском України в антиіракську кампанію. І таким чином Київ отримав можливість долучитися до післявоєнної відбудови Іраку.

Марія Йованович

Я розумію, що зараз розглядаються інші варіанти допомоги з боку України. Зокрема, американська сторона розглядає можливість надання субконтрактів на післявоєнну відбудову Іраку. І в Україні є компанії, які мають такі можливості. Вони свого часу мали бізнес в Іраку. Є компанії, які досвідчені в нафтовій галузі.

Володимир Притула

Перебуваючи в Симферополі, Марія Йованович провела переговори з кримським прем’єром Сергієм Кунициним. Як повідомила прес-служба Ради міністрів “АРК”, обговорювалися можливості і механізм надання американською стороною допомоги у розробці рекомендації з врегулювання спірних питань, які пов’язані з виділенням землі репатріантам з- поміж кримських татар. Технічну допомогу у розв’язанні конфліктних ситуацій, які виникають на ґрунті розпаювання сільськогосподарських угідь , запропонував посол США в Україні Карлос Паскуаль. Тепер йде мова про конкретні напрямки співпраці. Американські експерти разом із фахівцями з Республіканського комітету із земельних ресурсів Криму, представниками місцевих громад, на прикладі одного із селищ підготують свої пропозиції із конфліктних питань. Пропозиції спільної групи матимуть рекомендаційний характер.

Володимир Притула для “Радіо “Свобода”, Симферополь.

Володимир Ляшко

На тижні, що минає, наші кореспонденти повідомляли про те, що в Україні продовжується тиск на незалежні ЗМІ. Один із різновидів такого тиску – випуск фальшивих номерів газет, чи їх “клонування”. На цю тему матеріал Геннадія Сахарова з Дніпропетровська.

Геннадій Сахаров

Нещодавно, у відповідь на звинувачення з боку Ради Європи, керівник Головного управління інформаційної політики Адміністрації Президента пан Васильєв у листі на ім’я Ганни Северинсен повідомив, що в Україні преса не переслідується. Прикладом є існування таких газет, як “Грані” та “Вечірні вісті” в Києві, “Популярна газета” в Дніпропетровську та інші, які дозволяють собі критику влади та особисто президента, і жодних репресій проти цього не було.

По-перше, репресії були: дніпропетровські опозиційні газети пережили і відмову у друці, і перенесення строків друку, що ніколи не траплялося з газетами провладними. Прискіплива увага Ради Європи до утисків опозиційної преси, змусила владні структури поміняти тактику. Прямі та брутальні виступи проти преси начебто припинилися, почалося інше: друк підробок під справжні газети, їхнє “клонування”.

Перший спосіб був відпрацьований у Дніпропетровську. Пізніше повторений у Києві з газетою “Вечірні вісті”. Нещодавно в Дніпропетровську в газетних кіосках з’явився двійник популярної газети. Розважально - жовте видання, зареєстроване Держкомітетом з інформаційної політики всупереч існуванню зареєстрованого 6 років тому прототипу. Редакція газети подала заяву до двох київських судів з вимогою скасування рішень і компенсації збитків, нанесених газеті розповсюдженням “клону”. Говорить редактор газети Сергій Лебідь.

Сергій Лебідь

Люди купують і дивуються, що вона взагалі припинила боротьбу за свободу слова. Вже перейшла на бік президентської влади і пише про містику.

Геннадій Сахаров

Проте позови позовами, а розрахунок фальсифікаторів безпомилковий. Поки розберуться з авторськими правами, видання будуть скомпрометовані. А ті, хто надихає фальсифікаторів, залишаться за лаштунками. Для “Радіо “Свобода” Геннадій Сахаров з Дніпропетровська.

Володимир Ляшко

У скрутну ситуацію потрапила газета “Інформаційний Бюлетень”, яка стала всеукраїнською, і видається в Кременчуці Полтавської області.

Щодо газети та її редактора Тамари Просяник Генпрокуратура України порушила кримінальну справу за фактом публікації у “Тижневику матеріалів”, що спрямовані на незаконний вплив на Президента України Леоніда Кучму з метою перешкодити “виконанню ним службових обов’язків”. Справа порушена за частиною першою статті 334-ї Кримінального кодексу України – “Втручання у діяльність державного діяча”.

Це стало відомо з доручення Генпрокуратури від 20-го березня цього року, адресованого прокурору Полтавської області. На думку Генпрокуратури, таким матеріалом, який перешкоджає роботі глави держави, є публікація газети від 5-го грудня 2002 року під заголовком “За голову Гії Гонгадзе – мільйон доларів”. Та обставина, що публікація ґрунтувалася вже на опублікованих матеріалах в українській пресі, на рішення Генпрокуратури не вплинула. Її увагу привернула одна-єдина цитата з цієї статті. Ось що розповіла сама Тамара Просяник про цю історію.

Тамара Просяник

Не можу сказати, що вона нова. Те, про що йшлося в тій публікації, ми писали протягом останніх 3-х років. На початку грудня в нас була підбірка матеріалів до 2-х річчя оприлюднення плівок Мельниченка О. Морозом у парламенті. І ми на прохання читачів зробили підбірку, яка складалася з невеликого вступу, коментаря О. Мороза, невеличкого інтерв’ю майора Мельниченка і кількох слів голови слідчої комісії Омельченка. У вступі нічого такого не було, про що не писалося раніше. Одна фраза, на яку звернула увагу Генпрокуратура: “Сьогодні уже не секрет – замовником вбивства свідомим, чи не свідомим, був президент Кучма”. Ось така фраза. Виходили з того, що було на плівках Мельниченка, що друкувалося в пресі.

Оскільки нам надходить багато листів, ми вивчаємо громадську думку. Цікаво, що звинувачення і намагання порушити кримінальну справу проти нас і нашого видання, з’явилися саме зараз. Чому саме зараз? Пресинг триває вже три роки. Оскільки газета піднімає проблеми корупції у найвищих колах держави, саме тепер робиться все, щоб газета припинила своє існування. За три роки у нас було 69 судових засідань. Переважно з політичним нюансом. Високі суми відшкодування моральних збитків. З нами судився колишній мер Кременчука, 350 тисяч хотів. Про свободу слова на Полтавщині говорити взагалі неможливо. Адже наші тиражі вивозилися за сприяння правоохоронців. Нелегальний друк у нас був. Заборона йшла на друкування газет. Тільки ми надрукуємо – вивозяться тиражі і зникають. Ми зверталися і в правоохоронні органи – даються відписки. Три роки тому закрили в Кременчуці друкарню, бо вона друкувала нам. Збанкрутувало поліграфічне підприємство. Не дають піднятися.

Йде процес: хочуть підігнати нас під 334-ту статтю Кримінального кодексу. Вона передбачає ув’язнення від 3-х до 7-ми років. Як ми можемо перешкоджати діяльності Президента? Це абсурдне звинувачення. Але я оптимістично налаштована.

Володимир Ляшко

Історія з кременчуцькою газетою викликала у Києві великий розголос. Голова спілки журналістів України Ігор Любченко в інтерв’ю зазначив: “ Я не знаю, хто ініціював цю кримінальну справу, але, хто б це не був, він зробив велику помилку і ведмежу послугу нашому інформаційному простору. Президент України не є тією людиною, на яку можуть тиснути наші ЗМІ. Вони пишуть про те, що бачать, про що чують, як вони це розуміють. Президент повинен дослухатися, але мати свою позицію. Це мені нагадує ту ситуацію, яка сталася у Черкасах, коли генерал міліції наклав на себе руки і написав, що в цьому винна журналістка, яка 2 роки тому надрукувала критичну статтю. І аж тепер він змушений йти із життя. Це смішно і наївно. Коли генерал міліції боїться виступу журналіста, який покликаний боротися із злочинцями, то мене дивує, що хтось вважає, що ЗМІ тиснуть так на Президента, що він не може виконувати свої функції. Це компрометація Президента. Тоді, коли так багато говориться про свободу слова, “про прозорість влади”, він видав указ. Після всього цього порушують кримінальну справу, що йому заважають працювати. Це ж смішно”.

Володимир Ляшко

Щодо судових позовів і до грошових сум на відшкодування моральних збитків, Ігор Любченко сказав так:” Якщо вони йдуть в суд – це їхнє право. Якщо свою шкоду вони виставляють у такі великі суми – це їхнє право, але суд має нормально розглядати справу і присуджувати такі суми, які не призведуть до закриття ЗМІ. У США великі суми присуджують ЗМІ, але перед цим суд вивчає, чи це не призведе до закриття ЗМІ, чи він зможе виконувати свої функції після процесу”.

Минулий тиждень позначений в Україні численними соціальними протестами в багатьох регіонах. Тим часом, профспілки бюджетної сфери Донеччини оголосили про намір взяти участь у загальноукраїнській акції протесту в Києві 15 квітня, якщо до 5-го квітня не буде введений у дію механізм підвищення зарплати працівникам освіти, охорони здоров’я та культури. Про це - у матеріалі нашого донецького кореспондента Сергія Гармаша.

Сергій Гармаш

“Ми вимагаємо, щоб до 5-го квітня була виконана постанова Кабінету міністрів “Про введення в дію єдиної сітки”, з урахуванням того, що перший розряд цієї сітки буде дорівнювати мінімальній зарплаті. Якщо до 5-го квітня ми не отримаємо відповіді, то 15-го квітня в Києві пройде Всеукраїнська акція протесту всіх бюджетних галузей,” – таку заяву зробила на прес-конференції обласних комітетів профспілок освітян, медиків, працівників культури профлідер освітян Ася Горшкова. Було заявлено, що зі введенням у дію з 1-го січня 2003-го року мінімальної зарплати, яка дорівнює 185 грн., була повністю девальвована інтелектуальна праця. Наприклад, педагоги з вищою освітою отримують 167 грн., а технічка тепер - 185 грн. Тому не дивно, що в педагогічні вузи останніми роками конкурси скоротилися в 2 рази.

Складна ситуація і в сфері охорони здоров’я. Лілія Омелянчук, голова обкому цієї галузі, заявила, що медики фінансуються лише на 30% від потреби. “Вони не можуть робити операції на 30%”, - заявила вона. “У нас така ситуація, що робітники готові на крайні заходи: на голодування,” – сказала пані Омелянчук. Але найскладніша ситуація у працівників культури. Профспілковий лідер Олена Демидкіна повідомила, що їхня зарплата удвічі менша від прожиткового мінімуму.

Тож, якщо уряд до 6-го квітня не введе механізм підвищення зарплати бюджетникам, то 15-го квітня вони крокуватимуть від київської Золотої брами до ВР та Кабміну. Будуть пікетувати їх цілий день. Для “Радіо “Свобода” Андрій Гармаш, Донецьк.

Володимир Ляшко

Це була оглядова програму “Тиждень регіонів”. Її провів Володимир Ляшко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG