Доступність посилання

ТОП новини

Американські офіційні представники перестерігають, що збройна операція ще не завершена, проте вже готують перехід до нової фази – формування тимчасової іракської адміністрації


Американські офіційні представники перестерігають, що збройна операція ще не завершена, проте вже готують перехід до нової фази – формування тимчасової іракської адміністрації

Вашингтон, 10 Квітня 2003 – Попри те, що сили очолюваної Сполученими Штатами коаліції контролюють більшість іракської території та столицю, Багдад американські офіційні особи перестерігають, що збройні операції ще не завершено. Бої ще тривають у центрально-північній частині Іраку й зокрема довкола Тікріта – звідки походив й мав свою племенну базу режим Саддама Гусейна. Тим часом адміністрація Сполучених Штатів розпочала процес гуманітарної допомоги та формування перехідної іракської адміністрації.

Так як це було три тижні тому, в час оголошення Операції Свобода Іраку, так і сьогодні, після повалення режиму Саддама Гусейна президент Сполучених Штатів Джордж Буш знову запевняє громадян Іраку, що коаліційні сили повністю знищать (за його словами) ”скорумповану банду Саддама” та що вони прийшли визволити їхню країну і що іракці вирішуватимуть їхню долю у вільній державі.

Джордж Буш: “Ми допоможемо вам створити мирний й представницький уряд, який захищає права усіх громадян й тоді наші військові сили відійдуть. Ірак продовжуватиме йти своїм шляхом як об’єднана, незалежна й суверенна держава, яка повернула собі гідне місце у світі” – заявив президент Буш у спеціальному зверненні до іракського населення.

З аналогічним зверненням виступив сьогодні й прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер. Щоправда, як зазначають американські офіційні особи, ймовірно потриває ще певний час ( кілька місяців) поки можна буде розпочати формування нового іракського уряду, причому щоб заповнити владний вакуум, формується тимчасова адміністрація, яку очолюватиме американський генерал у відставці Джей Гарнер. Його офіційна посада – директор “Офісу відбудови та гуманітарної допомоги”.

64-річний армійський генерал Гарнер уже після першої війни в Перській затоці проти Іраку 91-го року він очолював гуманітарну місію підтримки іракських курдів, які й досі висловлюють вдячність за це. Щоправда, як повідомляє кореспондент Радіо свобода Джеф Донован, не всі згідні із поверненням генерала у відставці Гарнера до Іраку. Міжнародні агентства, які відіграватимуть важливу роль в гуманітарному контексті пост-саддамівського Іраку не бажають бути асоційовані із збройними силами коаліції.

«Ми не вважаємо гуманітарну допомогу як додаток до збройних сил. Армії, які ведуть бої, є учасниками конфлікту й за визначенням не безсторонні – заявив речник ООН Дейвід Вімгурст. Однак, серед критиків американського генерала у відставці Гарнера є й ті, які вважають його надто про-ізраїльським, інші звинувачують його у прихильності до опозиційної групи в екзилі Іракського Національного Конгресу. Згідно з повідомленнями американських мас-медіа, існують також певні розбіжності у поглядах між Пентагоном та Державним департаментом щодо формування тимчасової адміністрації в Іраку.

Американські офіційні особи вказують на те, що генерал у відставці Джей Гарнер – директор “Офісу відбудови та гуманітарної допомоги” підпорядковується прямо Пентагону та на місці генералові Томмі Франксу – командиру операції Свобода Іраку. Проте фінансування нового офісу контролює Державний департамент. Президент Сполучених Штатів Джордж Буш запевнив громадян Іраку, що Офіс Гарнера якомога швидше передасть адміністративне управління обраному іракцями новому керівництву. Втім, сьогодні ніхто не наважується говорити про часові рамки цього процесу, адже слід не забувати, що ще не завершено збройних операцій і рештоки режиму Саддама Гуссейна ще не ліквідовані повністю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG