Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини Гергард Шредер висловився за надання Україні статусу асоційованого члена Європейського союзу


Канцлер Німеччини Гергард Шредер висловився за надання Україні статусу асоційованого члена Європейського союзу

Берлін, 9 квітня 2003 – Про це глава німецького уряду заявив у середу в Берліні після зустрічі зі своїм українським колегою Віктором Януковичем. Глава уряду України перебуває в Німеччині з дводенним робочим візитом. Прем’єр-міністр України Віктор Янукович може похвалитися першим успіхом на Заході. Виступаючи в Берліні на спільній прес-конференції, канцлер Німеччини Гергард Шредер заявив: “Звичайно, повз нашу увагу не пройшло те, що в Україні було започатковано процес реформ, які сприяли позитивним зрушенням в українській економіці. Свідченням цьому є відмінні показники економічного зростання”. На його думку, Україна тепер має шанс набути статус асоційованого члена Європейського союзу.

Шредер виступив за вирішення цього питання вже в недалекому майбутньому. Обидва політики розраховують на відчутне розширення торговельно-економічних відносин. І стосується це не лише запланованого проекту щодо модернізації української газотранспортної системи, але також підвищення активності в Україні з боку німецьких середніх підприємств. Віктор Янукович закликав Німеччину підтримати Україну в її прагненнях якомога швидше приєднатися до Світової організації торгівлі. Отже, можна говорити про певні позитивні зрушення у відносинах між Заходом та Україною. Адже, як визнають самі німецькі оглядачі, інтерес Заходу стосовно України після відключення Чорнобильської станції та внаслідок подій 11 вересня 2001-го року помітно знизився.

Проблеми зі свободою слова в Україні теж не сприяли розвитку відносин з західними країнами. До речі, й самому Януковичу доводиться ще боротися за покращення свого власного іміджу. Співробітник мюнхенського Інституту Східної Європи Фолькер Вінценц зауважив: “З німецької точки зору, про якісь особливо погані новини з України нині говорити не доводиться. Навіть спостерігається певна стабільність”. Водночас уряду Януковича, як зауважив Вінценц, досі не вдалося розвіяти в Німеччині побоювання, що склад нинішнього кабінету міністрів України сильно пов’язаний з фінансовими інтересами. Німецький експерт звернув увагу на те, що в минулому в Україні відбувся розподіл влади між окремими зацікавленими групами. “В зв’язку з цим виникає питання, чи зможе Україна і в майбутньому зберегти стабільність та зростання в економіці”, - наголосив Фолькер Вінценц.

Німецький експерт звернув увагу на низький рівень західних інвестицій в українську економіку. На його думку, це залежить не стільки від інвесторів, скільки від самої України. “Інвестори йдуть туди, де вони можуть заробити і де на них чекає лише обмежений ризик. Таким чином стриманість західних інвесторів свідчить, що в Україні ще не створено всіх необхідних для капіталовкладення передумов”, - зауважив Фолькер Вінценц. Так, німецькі підприємці й надалі скаржаться на недосконалу податкову систему, наголошують на потребі підвищити правовий захист іноземних інвесторів та прискорити процес приватизації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG