Доступність посилання

ТОП новини

З приводу закриття програми “Проте”


З приводу закриття програми “Проте”

Київ, 14 квітня, 2003 – Як відомо, прес-служба телеканалу “1+1” заявила, що знімає з ефіру програму “Проте”, яку вели впродовж останніх кількох місяців журналісти Дмитро Джангіров та Дмитро Корчинський. Причина в тому, що ця програма виявилася невдалою спробою коментувати актуальні суспільно-політичні події, оскільки її рівень не відповідає творчим і професійним вимогам телеканалу. Зокрема, президент телеканалу Олександр Роднянський сказав таке (цитуємо за агентством УНІАН): “Немає сумніву в тому, що співробітники нашого каналу, відомі талановиті журналісти Дмитро Корчинський та Дмитро Джангіров, матимуть можливості і надалі реалізовувати свої творчі ідеї на каналі “1+1”

У першому повідомленні прес-служби було сказано, що програму “Проте” знімають 2 квітня, однак пізніше прес-служба уточнила, що це буде зроблено найближчим часом. А програма собі й далі виходить.

Щоб з’ясувати з перших уст, коли ж буде знята ця програма, я звернувся до самого телеканалу “1+1”. Однак ні друга особа на “плюсах” Володимир Оселедчик, ні прес-служба ситуації не прояснили. Ба, більше. Через свою приймальню Володимир Оселедчик сказав, що не може дати ніяких коментарів.

Нагадаю, що п’ятихвилинна програма “Проте” кожного разу вибирає якусь жертву – індивідуальну чи колективну – з опозиційного табору і словесно обробляє її. Я вирішив поцікавитися думкою про цю програму представників трьох опозиційних сил, які служили суб’єктами для згаданих журналістів “1+1”.

Говорить член парламентської фракції Володимир Стретович: “Коли програма тільки виникла, за змістом викладу матеріалу і з того, хто викладав, стало зрозуміло, що це йде відпрацювання грошей певної політичної структури, тому що в цілому зрозумілий був її підтекст. Усе, що виступає за українську державність, за демократію, треба “мочити”, говорячи кримінальним сленгом, а все те поганюче, всю цю піну, яка утворилася в державі, треба славословити. Мені пригадалося, що не так давно в українському телевізійному просторі вже таке було, коли відомий політичний оглядач, сидячи на кухні своєї пані “мочив” всіх інших політичних опонентів якраз напередодні президентських виборів і всіх критикував, вихваляючи тільки одного. Те ж саме можна сказати сьогодні про програму “Проте”. Очевидно, ідеологи інформаційного простору не можуть обійтися без того, щоб жовчю не поливати мізки своїх громадян. Але я думаю, що люди в Україні мудрі, якщо вони чують про когось погане, і це не відповідає дійсності, то за законом логіки – подвійне заперечення є ствердженням. Тому я можу тільки порадіти, що суб’єктами обговорень програми виступають лідер блоку “Наша Україна” , інші опозиційні сили.

Таким чином, це не є телевізійна журналістика, це свого роду провокація.”

На моє запитання, чи реагує “Наша Україна” на якісь брутальні речі, які з’являються в програмі “Проте”, Володимир Стретович відповів так: “Наша Україна” керується принципами, які давно відомі: собака гавкає, а караван іде. Відчуваючи свою близьку політичну кончину, автори програми, її замовники кидаються, як озвірілі пси, на все те, що робить “Наша Україна”, намагаються нас роздражнити, щоб ми зреагували. Ми реагувати на це не будемо.”

А ось думка члена фракції “Блок Юлії Тимошенко” Григорія Омельченка: “Давати критичну чи позитивну оцінку я не прихильник. Я прихильник того, щоб була присутня альтернативна точка зору. Якщо ведучий виступає з якимись висновками, було б непогано, щоб була можливість виступу іншого учасника передачі, який би висловив свою точку зору. Щоб це було рівномірно за часом. Тоді людям залишається одне: послухати одну та іншу точку зору і самостійно зробити висновок. Тоді суспільство буде у виграші, буде мати можливість почути оцінки влади і опозиції і зробити свої висновки.”

Григорій Омельченко, до речі, проти закриття цієї програми.

А тепер говорить член фракції Соціалістичної партії Іван Бокий:

“Взагалі, ці професійні журналісти встряли явно в непопулярну справу. Вони, по суті, взяли не себе роль адвокатів режиму Леоніда Кучми і виконують цю роль, я б сказав, не дуже професійно. Звичайно, вони мають доволі добрий і словниковий запас, і мають якусь інформацію, але інтерпретують її так, що вона працює проти цього режиму.”

Я поцікавився також думкою парламентаря, чому програма досі не знімається.

Іван Бокий: “Вона не знімається елементарно тому, що немає чим її замінити. Вважається, очевидно, навіть у такому вигляді вона працює на режим Кучми. Але думаю, чим довше її будуть зберігати на каналі, який служить інтересам “есдеків”, тим довше ця передача буде служити і проти інтересів “есдеків”, і проти самого режиму Кучми.”

Очевидно, ще рано ставити крапку у цій історії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG