Доступність посилання

ТОП новини

«Гюмен райтс воч» розслідує скарги на курдів


«Гюмен райтс воч» розслідує скарги на курдів

Прага, 14 квітня 2003 – Згідно із передбаченнями оглядачів і фахівців, однією із найсерйозніших проблем коаліційних сил у післявоєнному Іраку буде відвернення міжетнічних і міжрелігійних порахунків зокрема між мусульманами-сунітами і шиїтами, між арабами і курдами. Перші скарги до міжнародних правозахисних організацій надійшли від турецької громади на півночі Іраку, яка звинувачує курдів в убивствах і тероризуванні туркоманів, тобто місцевих турків, які утримують тісні зв’язки з Туреччиною.

В іракському Курдистані, особливо в районах, що прилягають до Туреччини, від давніх пір живе значна частина турків, які, з огляду на тривалий конфлікт з курдами-сепаратистами на території Туреччини, підтримували радше режим Саддама Гуссейна. Саме тепер курди, загони яких разом з американськими підрозділами воюють на півночі Іраку проти решток режимних військ, звинувачують місцевих турків у колаборуванні з режимом. За нинішніми скаргами, які, як вважають представники міжнародної правозахисної групи «Гюмен райтс воч», спочатку слід ретельно перевірити, стоїть ширший історичний турецько-курдський конфлікт. Туреччина, яка роками веде криваву боротьбу з курдськими сепаратистами на своєму боці, побоюється створення незалежного Курдистану на півночі Іраку або навіть широкої автономії у межах нової федерації після цілковитої поразки режиму і тому невдоволена співпрацею курдів з американськими підрозділами. Сполучені Штати змушені рахуватися у цьому питанні з Туреччиною, на території якої розташовані військові бази НАТО. Анкара серед іншого вимагає від американського командування, щоб воно не дозволило залишитися курдам у своїх двох центральних багатих нафтою містах Кіркуку і Мосулі. Інакше, як пригрозив турецький уряд, він надішле свої сили в північний Ірак. Минулого тижня держсекретар США Пауел пообіцяв Анкарі, що курди не залишаться у двох згаданих містах. Тим часом курдам, союзникам в операції проти режиму Саддама Гуссейна, він пообіцяв, що турецькі війська не увійдуть до іракського Курдистану. Деякі спостерігачі розглядають нинішню скаргу іракських турків, як можливий привід для Анкари, щоб послати свої війська проти курдів на півночі Іраку.

Лідери місцевої турецької громади скаржаться, що курди обстрілюють турків, у неділю вбили дитину й поранили кілька осіб, курдські озброєні групи заходять у турецькі дільниці, тероризуючи людей, погрожуючи розправою і вимагаючи від власників їхні автомобілі. Інформаційне агентство Ассошіейтед пресс цитує лідера місцевої турецької громади Самеха Сабера, за словами якого, турки страждали від режиму Саддама Гуссейна, як і всі інші, тепер вони продовжують страждати від курдів. Правозахисна організація «Гюмен райтс воч» заявила про намір провести детальне слідство у цій справі, тим часом Туреччина попередила, що у випадку дальшого ігнорування курдами прав етнічних турків вона надішле в північні райони Іраку свої війська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG