Доступність посилання

ТОП новини

ГЕНЕРАЛЬНА РЕПЕТИЦІЯ РАДИ МІНІСТРІВ ЄС ПЕРЕД САМІТОМ В АФІНАХ


ГЕНЕРАЛЬНА РЕПЕТИЦІЯ РАДИ МІНІСТРІВ ЄС ПЕРЕД САМІТОМ В АФІНАХ

Люксембург, 14 квітня, 2003 - “Не чіпайте наші пенсії” ! З такими гаслами і вигуками зустріли нині міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, які зібралися в Люксембурзі на сесію Ради міністрів ЄС. Глави дипломатичних відомств країн Євросоюзу зустрілись, щоб обговорити взаємодію у відбудові Іраку, розвиток відносин з Білоруссю, Молдовою і Україною після розширення Європейського союзу, стосунки з Росією.

Ось такий галас зчинили понад двісті євробюрократів у затишному Люксембурзі перед приміщенням, де відбувалось засідання Ради міністрів ЄС на рівні глав дипломатичних відомств країн Євросоюзу. Сесія стала свого роду генеральною репетицією перед самітом глав-держав Європейського Союзу, який розпочнеться в Афінах 16 квітня . Оскільки одне із ключових питань стосувалось відбудови поствоєнного Іраку , то Рада міністрів ЄС вирішила запросити в Афіни для обговорення цього питання Генерального секретаря Організації Об”єднаних Націй Кофі Аннана. Європейський Союз планує виділити для цієї мети понад один мільярд євро і претендує на роль координатора відбудови Іраку разом з іншими країнами на чолі з ООН.

Балкани стали другим питанням дискусій міністрів закордонних справ країн ЄС. Попри різний економічний рівень держав міністри зійшлись на думці ,що необхідно всі країни Балканського півострова, включаючи одну з найвідсталіших країн світу – Албанію, залучити до переговорів про асоційовану угоду. Таким чином після вступу у 1998 році до ЄС Румунії і Болгарії , за якийсь час у Європейський союз увійдуть ще п”ять країн: Хорватія, Боснія-Герцеговина , Македонія,Сербсько-Чорногорська федерація і Албанія.

Чимало уваги міністри приділили створенню нових форм відносин з майбутніми сусідами ЄС:Білоруссю, Молдовою і Україною . Хоча заступник міністра закордонних справ Великобританії Деніс Мак Шейн зауважив, що з майбутніми північними сусідами не завжди легко вести діалог. У цьому контексті він зняв стружку з України , сказавши, що з Києвом тяжко обговорювати питання в царині законодасвтва та свободи преси. Міністр закордонних справ Греції Йоргіо Папандрео назвав це “політикою сусідства”.

Калінінград. Перша фаза переговорів з Росією про транзитний переїзд громадян Росії між Калінінградською областю і основною частиною Російської федерації завершена. Однак, як зауважив головуючий сесії пан Папандрео пошуки спрощеного проїзду через Литву продовжується. Поки сторони домовились про забезпечення подорожуючих спеціальними перепустками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG