Доступність посилання

ТОП новини

Вбивства у Чечні. Свавілля російських військових


Вбивства у Чечні. Свавілля російських військових

Прага, 14 квітня 2003 року - Французька газета «Le Mond» повідомила, що в її розпорядження потрапила копія офіційного звіту про численні факти насильства у Чечні з боку російських військових. Звіт підготовлений нинішнім промосковським урядом Чечні.

Цей 30-сторінковий документ, очевидно, є першим офіційним звітом про злочини російських військових проти цивільних мешканців Чеченської Республіки. За даними газети, промосковський уряд Чечні наприкінці березня передав цей звіт до центральної влади у Кремлі.

Співробітники Сергія Ястржембського (кремлівського прес-секретаря з питань Чечні) заявили, що нічого не знають про цей документ. «Можливо, що цей звіт існує, і його передали президентові, але через нашу службу він не проходив», - відповіли газеті «Le Mond».

У розділі «Інформація про вбивства на території Чечні...» йдеться про убивство 1314 цивільних осіб протягом лише 2002 року. І мовиться про загибель людей, не внаслідок артилерійських обстрілів, бомбардувань чи вибуху мін, а саме про страти російськими військовими. В середньому, щомісяця вбивають 109 чеченців, що вдвічі перевищує дані, якими оперує товариство «Меморіал».

А в розділі «Дані про масові поховання цивільних осіб.., зібрані міністерством Чеченської Республіки з питань надзвичайних ситуацій», перераховано 49-населених пунктів та кількість тіл, які виявлено у так званих спільних ямах.

Одну з таких ям із рештками 260 людських тіл виявлено на центральному кладовищі Грозного. А на околиці чеченської столиці, в Ханкалі, де розміщено головну російську військову базу, ексгумовано рештки 43 осіб.

Загальне число похованих у знайдених ямах становить 2879 осіб. Як зазначає французька газета «Le Mond», таким чином у російських бюрократичних документах вперше з’явилося поняття «масове поховання».

А ще в одному розділі звіту перераховані десятки випадків, коли на тілах загиблих залишилися явні сліди насильницької смерті. Мовиться і про «окремі фрагменти тіл», які, очевидно, є свідченням, що зв’язаних чеченців страчують за допомогою вибухівки. Останнім часом такий спосіб страт, як пише французька «Le Mond», російські військові часто використовують. У цьому ж розділі доповіді наведені й численні факти тортур та побиття цивільних мешканців.

З якою метою підготовлений цей звіт? – питає газета «Le Mond» і робить такі припущення. Можливо, що під час референдуму у Чечні російському президенту хотіли більш реально представити ситуацію у Чечні. А можливо, що це пов’язано з амбіціями глави проросійської адміністрації Чечні Ахмеда Кадирова, який прагне, щоб його обрали президентом Чечні на наступних виборах. Усвідомлюючи, що розправи над цивільним населенням підриває його і без того хиткі позиції, Ахмед Кадиров, можливо, спробував вплинути на центральну владу у Москві, щоб зупинити свавілля російських військових.

Цей звіт промосковської чеченської влади, наголошує газета «Le Mond» є свідченням, яке повністю заперечує російські офіційні заяви. Документ підтверджує, що російська армія чинить воєнні злочини у Чечні, перетворивши її на територію, де на кожному кроці місця масових поховань.

Жодного покращення за останні місяці не спостерігається. Російська влада й далі замовчує те, що насправді відбувається на території, яка закрита для засобів масової інформації, - наголошує французька газета «Le Mond».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG