Доступність посилання

ТОП новини

Мiнiстр оборони Сербiї i Чорногорiї Борис Тадич виступив за прискорену реформу Збройних сил


Мiнiстр оборони Сербiї i Чорногорiї Борис Тадич виступив за прискорену реформу Збройних сил

Белград, 15 квiтня 2003 – Мiнiстр Тадич розпустив Комiсiю Збройних сил для спiвробiтництва з Мiжнародним трибуналом у Гаазi, у складi котрої було 28 вiдставних генералiв. Комiсiя сформована два роки тому декретами тодiшнiх начальника Генштабу й мiнiстра оборони. Засоби масової iнформацiї повiдомляють, що в архiвi Комiсiї виявлено 14 тисяч документiв. Мiнiстр закордонних справ Ґоран Свиланович каже, що уряд кiлька разiв звертався до Комiсiї з пропозицiєю узгодити дiяльнiсть. Проте жодної вiдповiдi не було. Мiнiстр висловив припущення, що Комiсiю сформували для допомоги екс-президентовi Слободану Милошевичу та для захисту тих вiйськових, яких Гаазький трибунал звинувачує у скоєннi воєнних злочинiв. Юридичний радник Милошевича Зденко Романович заявив, що Комiсiя не допомагала колишньому президентові, і уточнив , що генерали дали Милошевичу лише кiлька касет та копiї певних документiв.

З приводу розпуску згаданої комiсiї в белградськiй пресi надруковано чимало матерiалiв про роль Збройних сил у минулому та про необхiднiсть пристосування Армiї до нинiшнiх умов. Пiсля перебудови Югославiї на державне об”єднання Сербiя i Чорногорiя сформовано новий склад Верховної ради оборони. Нинi у її складi глава Державного об’єднання, виконувачі обов’язкiв президентiв Сербiї i Чорногорiї, мiнiстр оборони та начальник Генштабу. Президент Державного об’єднання Светозар Марович з цього приводу сказав: “Час недовiр’я й сумнiвiв за нами”. Вiн висловив сподiвання, що буде вiдновлене довiр’я демократичної громадськостi в iнституцiї оборони й в армiї. На пiдставi цих слiв неважко дiйти висновку, що значна частина громадян не довiряє Збройним силам, якi в минулому були значним важелем влади Слободана Милошевича.

Два тижнi тому полiцiя заарештувала колишнього начальника Генштабу Небойшу Павковича, а минулого тижня колишнього керiвника Служби безпеки Збройних сил Ацу Томича, якi були близькими спiвробiтниками екс-президентiв Слободана Милошевича й згодом Воїслава Коштунiци. Ув’язнення двох генералiв пройшло без заворушень у казармах.

Белградська преса зазначає, що армiя надто полiтизована та що необхiдно звiльнити зi служби тих вiйськових, якi були пов’язанi з шовiнiстичними колами.

Мiнiстр оборони Борис Тадич каже, що програму перебудови армiї згiдно зі стандартами програми НАТО “Партнерство заради миру” буде завершено до 7 травня. Програму готують за участю експертiв з Iспанiї. Консервативнi генерали, котрi донедавна виступали проти реформаторської полiтики уряду, наразi мовчать. Важко сказати, чи вони остаточно примирилися з фактом, що їм бiльше не дозволятимуть втручатися в полiтичнi справи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG