Доступність посилання

ТОП новини

Нинішня війна в Іраку. Людські жертви, скільки їх?


Нинішня війна в Іраку. Людські жертви, скільки їх?

Прага, 15 квітня 2003 року - Очевидно, що однією з найболючіших сторін будь-якої війни є людські втрати. Не є винятком і нинішня війна в Іраку.

Скільки вже загинуло людей у цій війні? Скільки поранено? Скільки жертв серед цивільного населення? Про що свідчать офіційні повідомлення та чи відповідають вони дійсності?

За повідомленням представників американського військового командування, за станом на 14 квітня, втрати коаліції у війні в Іраку становили 152 особи убитими. З них 121 американський військовослужбовець і 31 британець. Це загальне число загиблих, і не всі вони загинули в бою з противником. Серед них 47 осіб, які стали жертвами нещасних випадків чи померли від хвороб. А 7 військовослужбовців загинули від так званих «дружніх» помилкових обстрілів своїх же колег.

Американське військове командування також повідомило, що близько 400 солдатів отримали поранення, а 4 військовослужбовців числяться такими, що пропали безвісти.

Втрати іракської армії за три з половиною тижні воєнних дій, за даними американської сторони, сягають понад 2300 осіб убитими.

А які ж втрати серед цивільно населення Іраку? Ще до падіння режиму Саддама Гуссейна, представники іракського уряду назвали такі цифри: 1254 особи убито і понад 5 тисяч отримали поранення. Слід зауважити, що іракська сторона повідомляла лише про втрати серед цивільних і жодного разу не повідомила про втрати серед своїх військових.

Тим часом, не дивлячись на падіння режиму Саддама Гуссейна й досі в Іраку відбуваються локальні збройні зіткнення. Число людських жертв зростає. Очевидно, згодом, після закінчення війни будуть проведені, так би мовити, загальні підрахунки людських жертв, якими оперуватимуть військові експерти, політики, правозахисники.

Але, як зазначають оглядачі, часто дані про людські жертви, особливо серед цивільного населення, залежать від політичних поглядів. Так, Джон Лео, редактор американського журналу «US News and World Report» зауважує, що більшість даних, які стають надбанням громадськості, базуються на приблизних підрахунках і часто редаговані залежно від того, хто і з якою метою використовує їх.

Як зазначає інформаційне агентство «Washington ProFile», й досі існують сильні розбіжності в оцінках числа жертв серед цивільного населення Афганістану під час антитерористичної воєнної операції, що її провели Сполучені Штати і їхні союзники.

Скажімо, за оцінками американського професора Марка Герольда, число жертв серед цивільних афганців сягає 3700-4000 осіб. Професор Герольд отримав ці дані на основі аналізу інформації, розміщеної на десятках інтернет-сайтів. І як активіст антивоєнного руху, Герольд використовував ці дані для того, щоб довести, що американські війська вбили в Афганістані більше цивільних мешканців, ніж це було зроблено у Сполучених Штатах під час терористичних актів 11 вересня. Тоді як решта джерел подали інші цифри. Так, за даними газети «Los Angeles Times», число жертв серед цивільного населення Афганістану афганців сягає від 1067 осіб до 1201. А за даними агентства «Reuters», загинуло близько однієї тисячі осіб.

Із часом такі протиріччя не вирішуються, а навпаки, посилюються. Й досі невідомо, скільки загинуло цивільних мешканців в Іраку під час війни 1991 року. Уряд Саддама Гуссейна називав цифру 20-50 тисяч осіб. А за даними міжнародної правозахисної організації «Human Rights Watch», тоді загинуло від 2,5 до 3 тисяч цивільних мешканців Іраку. Тоді як авторитетний американський академічний журнал «Foreign Policy» стверджує, що загинула лише 1 тисяча осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG