Доступність посилання

ТОП новини

У Раді Європи вивчають проект політичної реформи Президента Кучми і без запрошення з Банкової


У Раді Європи вивчають проект політичної реформи Президента Кучми і без запрошення з Банкової

15 квітня 2003 року - Президент України запрошує міжнародних експертів до аналізу політичної реформи, яку він запропонував. У вівторок з трибуни парламенту Леонід Кучма заявив, що авторитет цього проекту підвищиться, якщо його проаналізують міжнародні організації, такі як Парламентська Асамблея Ради Європи, Венеціанська комісія. Для чого це потрібно Президентові, який раніше критикував Раду Європи за упереджене ставлення до України?

Венеціанська комісія, що є дорадчим органом Ради Європи за участю провідних юристів світу, вже не раз коментувала головні документи України – від проекту Конституції до пропозицій референдуму. Тепер представник Венеціанської комісії в Страсбурзі Томас Маркет каже Радіо “Свобода”, що аналіз пропозицій політичної реформи вже розпочався, ще до того як про це сказав Леонід Кучма. "До Венеціанської комісії звернулася Парламентська Асамблея Ради Європи, вони ухвалили таке рішення під час сесії у першій половині квітня," – зазначив Маркет.

А для чого це потрібно Президентові Кучмі? Ось як це бачить політолог з Києво-Могилянській Академії Ростислав Павленко:

"Він намагається, по-перше, підняти вагу і легітимність цього проекту, а по-друге, продемонструвати свою готовність до компромісів, бо власне там лунала також заява про круглий стіл, про те, що це має бути ширше обговорення, ще раніше Кучма просив не переносити негативне ставлення до нього на сам проект і подібне. Тобто, як на мене, це продовження демонстрації позитивного президента і тоді опозиційні політичні сили ставляться в доволі незручне становище тих, хто критикує конструктивні речі." У Страсбурзі вже аналізували пропозиції Президента, які він виніс на квітневий референдум 2000-го року. Тоді оцінка закордонних юристів була мало втішною для Леоніда Кучми. Останнє слово про те, як треба втілювати рішення голосування, має сказати Верховна Рада, дійшли висновку фахівці з-за кордону, так воно і вийшло. Продовжує Ростислав Павленко:

"Тоді, я думаю, висновок Венеціанської комісії був одним із факторів, який призвів до відомого рішення Конституційного суду про обов‘язковість проходження парламентської процедури. Швидше за все, подібне буде зроблене і зараз, і таким чином Верховна Рада знову змушена буде ухвалювати якесь рішення щодо політичної реформи, а якщо Президент вважатиме, що вона не змогла це зробити, можлива і реалізація сценарію з проведенням референдуму."

Тим часом у Венеціанській комісії кажуть Радіо” Свобода”, що пропозиції Президента України вивчають п‘ять правознавців, які недавно побували в Україні на запрошення Верховної Ради. Їхні висновки будуть готові до середини червня, тобто до початку роботи літньої сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG