Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-мiнiстр Сербiї Зоран Живкович каже, що до вбивства колишнього голови уряду Зорана Джинджича були причетнi окремi опозицiйнi дiячi


Прем’єр-мiнiстр Сербiї Зоран Живкович каже, що до вбивства колишнього голови уряду Зорана Джинджича були причетнi окремi опозицiйнi дiячi

Белград, 16 квiтня 2003 – У iнтерв’ю газетi “Блiц” Живкович заявив, що з’ясовані усi подробицi у зв’язку iз замахом. Наразi слiдчi органи намагаються встановити, хто заохочував злочинцiв лiквiдувати Джинджича. За словами прем’єра, виявлено певнi докази, на пiдставi яких полiцiя припускає, що лiдери окремих опозицiйних партiй були пов’язанi зі вбивцями. Живкович не назвав жодного iменi.

А заступник прем’єра Чедомир Йованович стверджує, що в полiцейськiй операцiї проти органiзованої злочинностi не буде недоторканних, що влада спроможна очистити державу вiд канцерогенних структур.

Верховна рада оборони у вiвторок ухвалила рiшення про пiдпорядкування впливової Служби безпеки Збройних сил Мiнiстерству оборони. Досi ця Служба була у складi Генштабу. Президент Сербiї i Чорногорiї Светозар Марович каже, що йдеться про важливий крок на шляху демократизацiї й пiдпорядкування армiї й полiцiї демократично обраним органам влади. Верховна рада оборони звiльнила з посади керiвника Вiйськового кабiнету глави держави, якого на цю посаду призначив колишнiй президент Югославiї Воїслав Коштунiца. У зв’зку з цим сталася ще одна досi небачена у Белградi подiя: вiйськова Служба безпеки передала полiцiї досьє про незаконнi дiї великої групи вiдставних офiцерiв, в тому числi й кiлькох генералiв. Вони були пов’язанi iз злочинними угрупованнями й брали участь у контрабандi акцизних товарiв, повiдомляє Кабiнет мiнiстрiв.

Колишнiй начальник Генштабу Небойша Павкович, котрого заарештували на початку квiтня, зiзнався, що армiя свого часу допомагала злочинцям у спробi замаху на колишнього опозицiйного лiдера Вука Драшковича. Генерал Павкович каже, що це зроблено на вимогу екс-президента Слободана Милошевича.

Мiнiстр внутрiшнiх справ Душан Михайлович тим часом попередив полiтичних дiячiв, щоб повiдомили полiцiю про усi данi у зв’язку iз замахом на Джинджича. Тих, хто вiдмовиться спiвпрацювати iз слiдчими органами, затримають і допитають, каже Михайлович.

А белградська преса нагадує, що до вбивства Джинджича були причетнi особи, якi донедавна виступали на захист Милошевича. Газета “Полiтика” пише, що йшлося про органiзовану команду, яка погрожувала свiдкам у гаазькому процесi й манiпулювала засобами масової iнформацiї з метою створити враження, що в Гаазi судять невинних сербських патрiотiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG