Доступність посилання

ТОП новини

Україна може бути надзвичайно цікавою для німецьких підприємців


Надія Кандиба Німеччина, 14 лютого 2003 – У довгостроковій перспективі Україна може бути надзвичайно цікавою для німецьких підприємців. Таку думку висловила в інтерв’ю німецькому інформаційному агентству VWD делегат німецької економіки в Києві Карін Рау. Особливо телекомунікаційна та енергетична галузі представляють інтерес для німецьких компаній.

За інформацією делегата німецької економіки Карін Рау, великі енергетичні компанії ФРН намагаються особисто або через дочірні фірми взяти участь у приватизації українських енергетичних підприємств. Чи зможуть вони досягти своєї мети цього року, залежить, з одного боку, від стратегії самих німецьких фірм, але також і від умов, які висуває Україна, вважає Карін Рау. На жаль українському уряду торік знову так і не вдалося реалізувати приватизаційні плани, що негативно віддзеркалилося на бюджеті країни. На думку Рау, приватизація не вдалася через встановлення нереальних первісних цін на об’єкти, що виставлено на продаж, а також через відсутність необхідних гарантій для міжнародних інвесторів. Але й самі німецькі підприємці часто займають вже занадто стриману позицію. Виступаючи на одному з економічних форумів у Німеччині, Карін Рау визнала: “Прикро, що ми так мало використовуємо існуючі в Україні можливості”.

Серед іншого Рау звернула увагу на існування таких переваг, як кваліфікована робоча сила та низькі виробничі кошти. За її словами, чимало німецьких фірм, які розгорнули виробництво в Україні, задоволені результатами своєї діяльності. Практично всі серйозні німецькі текстильні компанії вже представлені в Україні і виготовляють там одяг. За оцінками німецьких експертів, з огляду на розширення Європейського союзу, в майбутньому особливе значення відіграватимуть західні регіони України через їхню близькість до майбутніх кордонів з ЄС.

Якщо з огляду на обсяги інвестицій в українську економіку Німеччина поки що серйозно відстає від інших країн, то в торгівлі вона посідає третє місце після Росії та Туркменістану. У порівняні з 2001 роком торговельний оборот між Німеччиною та Україною зріс торік на 16 відсотків. Водночас Карін Рау попередила підприємців, що український ринок, незважаючи на дуже вузький купівельноспроможній прошарок населення, більше не можна завоювати продуктами низької якості та несерйозним ставленням до справи.

“Працюючи з представниками українського бізнесу , вже не доводиться мати справу з початківцями”, – наголосила Карін Рау. Однак вона застерегла, що часто через брак інформації західним підприємцям не вдається зміцнити свої позиції на українському ринку. Делегат німецької економіки в Києві порадила потенційним інвесторам звертатися за інформацією до незалежних джерел і не дозволяти українським партнерам вже занадто міцно себе обнімати, оскільки такі обійми можуть завершитися дуже сумно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG