Доступність посилання

ТОП новини

США СТУРБОВАНІ АВІАРЕЙСАМИ З БІЛОРУСІ ДО ІРАКУ


Юрій Свірко Мінськ, 14 лютого 2003 – Американці навіть затримали виліт одного з білоруських літаків у Багдад. Тим часом посольство Іраку в Мінську збирає білоруських журналістів на спецрейс до Багдада. Незалежна преса відмовляється брати участь у цій політичній акції та створювати живий щит.

Американський журнал Newsweek у випуску за 17 лютого видрукував статтю "Зв’язки Лукашенка", яка розповідає про співробітництво Білорусі з Іраком у галузі зброї. США стурбовані частими "гуманітарними авіарейсами" з мінську до Багдада, бо підозрюють, що літаки насправді перевозять заборонену зброю та навіть військових експертів.

Newsweek пише, що приблизно 2 місяці тому США звернулися до Комітету ООН з питань санкцій проти Багдаду, щоб попередити один з авіарейсів з Мінська до Багдада, через що літак було затримано в Мінську на кілька годин.

Американці джерела, які заслуговують довіри, підтвердили цю інформацію. А журнал Newsweek повідомляє, що США давно скаржилися в ООН на те, що Білорусь подає значно тьмяні звістки про ці рейси – так звані маніфести про грузи. Часом на різні рейси подаються однакові маніфести – ставиться лише нова дата.

Секретар комітету санкцій ООН Джинзан Ван пояснює, що суворих правил оформлення цих маніфестів немає: «Щодо маніфестів про такі польоти, є, однак, основні вимоги – це розклад польоту, тип авіарейсу й літака. Якщо є вантаж – що це за вантаж, якщо є пасажири – хто вони. Це суттєва інформація, яку деякі пасажири, зокрема американці, бажали б мати, перш чим сказати о’кей».

Проте система контролю за перевозками до Іраку є не дуже ефективною. Фактично ніхто не перевіряє ту інформацію, що зміщують маніфести про вантаж.

Журнал Newsweek пише також, що перед тим, як інспектори ООН залишили Ірак 1998 року, вони знайшли на ірацьких військових об’єктах заборонене обладнання з Білорусі. США заклопотані також тим, що Мінськ може бути посередником у торгівлі російською зброєю. Newsweek зазначає: "Леонід Козік, один із білоруських чиновників, який їздив до Іраку минулої восени, також обіймає посаду у правлінні російсько-білоруської компанії, що торгує зброєю цих двох країн". Ось як прокоментував цю цитату голова Федерації профспілок Білорусі Леонід Козік: «Я відразу вам це спростовую. В жодних компаніях я не перебуваю, тим більше у тих, які б торгували зброєю з Іраком. Якщо цей номер вийде, я зроблю всі заходи заради того, щоб подати до суду на тих, хто це публікує. І буду намагатися максимального задоволення моїх претензій. Це чиста й нахабна брехня». Проте Newsweek, посилаючись на мінські джерела, пише, що серед нещодавніх пасажирів рейсу Мінськ–Багдад були керівники деяких буйних білоруських заводів, що виробляють зброю. Можливо, невдовзі цим рейсом полетить також ідеологічна зброя. Посольство Іраку в Білорусі запросило мінських журналістів поїхати до Багдаду напередодні можливої війни.

Посол Іраку в Мінську Салман Зейдан сказав Радіо Свобода про цю поїздку: «Ми лише запросили. У нас така пропозиція була: хто хоче поїхати до Іраку – "будь ласка" ми сказали. Ваше ім’я, де ви працюєте – і потім ми позначаємо, скажемо вам, на який час, яка дата й де ви будете там у Іраку, скільки днів будете в Багдаді. На тиждень, звичайно».

Ірацький посол не приховує, що мета цього екстремального туризму є пропагандистською. « Ми хочемо знати, скільки людей бажають поїхати на нашу батьківщину, до Іраку, щоб вони подивилися й дізналися правду, як наше життя там йде. Дуже приємно, що таких багато. Я задоволений – як посол і журналіст водночас,» – заявив посол Іраку в Мінську Салман Зейдан, який був у Багдаді головним редактором урядової газети "Аль-Джумхурія". Проте головний редактор незалежної "Белорусской деловой газети" Светлана Калінкіна заявила, що її колеги не збираються брати участь у масовці для цій політичній акції Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG