Доступність посилання

ТОП новини

ФАТФ знімає санкції з України


Сергій Драчук, Марія Щур Прага, 14 лютого 2003 – Група фінансових дій для боротьби з відмиванням грошей заявила в п’ятницю, що знімає з України так звані «санкції», тобто особливі заходи щодо неї в фінансовій галузі, – завдяки тому, що Україна вже ухвалила необхідне законодавство. Про це Група, знана за англійським скороченням ФАТФ чи французьким ҐАФІ, оголосила після своєї зустрічі в Парижі. Але в «чорному списку», або офіційно переліку «країн, які не співпрацюють» із ФАТФ, Україна залишатиметься аж доти, доки все її нове законодавство проти відмивання грошей не буде належно втілено.

Скасування стосовно України так званих «санкцій», або ж того, що ФАТФ називає «додатковими контрзаходами другого рівня», є «важливий успіх у боротьбі з відмиванням грошей і для ФАТФ, і для України», заявив директор Групи фінансових дій Йохен Саніо.

Рішення ФАТФ радо привітала українська сторона. Перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров, який очолював делегацію України на нинішньому засіданні ФАТФ, висловив велике задоволення й додав, що це є одним із кроків України до її інтеґрації в Європу.

Але, наголосила Група фінансових дій, кроків доведеться зробити ще чимало. Україна далі залишається в переліку країн, щодо яких ФАТФ рекомендує «заходи звичайного рівня», або ж простіше – в «чорному списку». А дістатися з нього не так просто.

«Щоб досягти цього, Україна повинна докласти ще дуже багато зусиль, – каже Йохен Саніо. – Ухваливши необхідне законодавство, Україна має дуже переконливо й дієво втілити це законодавство, створити інституції для боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму».

Питання країн, які перебувають у «чорному списку», ФАТФ розглядатиме на пленарному засіданні 18 – 20 червня. Але керівництво організації не думає, що Україна матиме шанс уже на цій зустрічі. На запитання Радіо Свобода, коли Група фінансових дій може виключити Україну з «чорного списку», виконавчий директор ФАТФ Патрік Мулет відповів: «Дати немає. Я б сам хотів знати про дату – але її неможливо передбачити сьогодні».

На думку Патріка Мулета, на червневій зустрічі ФАТФ виключення України ще не відбудеться: «Є величезне завдання зараз щодо втілення (законодавства), і я думаю, що ще потребуватиме часу моніторинґ цього втілення».

Перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров зі свого боку сподівається, що Україна вийде з «чорного списку» в грудні цього року.

Тим часом директор ФАТФ Йохен Саніо покладається на свій інстинкт, що, за його словами, підказує: Україна дійсно захотіла розвернутися на 180 градусів і піде в майбутньому до кращих узаємин із Групою фінансових дій. «Побачивши, як дієво може бути організовано в Україні принаймні законодавчий процес, я б радше оптимістично поставився до того, що Україна вже розпочала нині процес, який урешті приведе до виключення України з чорного списку» – у це вірить Йохен Саніо, директор Групи фінансових дій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG