Доступність посилання

ТОП новини

Через півстоліття населення України скоротися на 40%


Марія Щур

Прага, 26 лютого – До 2050 року населення України скоротиться до 32 мільйонів. Згідно з новим дослідженням Організації Об’єднаних Націй, головними причинами скорочення є низька народжуваність, висока смертність та еміграція. Наслідки поширення епідемії СНІДу в Україні не були включені у нинішній прогноз, тому справжні цифри втрат українського населення можуть бути ще вищими, вважає ООН. Тему продовжує Марія Щур.

Тенденція до природного скорочення населення є загальною для Європи та розвинутих країн в цілому. Так через кілька десятиліть населення скоротиться у 33 країнах світу, але найбільших втрат зазнають колишні соціалістичні країни Європи. В Україні, Росії, Естонії, Латвії, Болгарії, кількість мешканців може скоротитися від 30 до 50%, мовиться у новому звіті Відділу Населення ООН.

В інтерв’ю радіо Свобода голова відділу Жосеф Шамі говорить, що до 2050 року Україна матиме менше людей, ніж 50 років тому, після Другої Світової Війни та голодомору. «За нашими підрахунками, у 1950 році Україна нараховувала близько 37 мільйонів населення, тепер вона має близько 50, а впродовж наступних півстоліття настане різке скорочення до близько 32 мільйонів. Іншими словами, йдеться про надзвичайно швидке падіння – ми говоримо про майже 40% », - наголошує Жосеф Шамі.

Головною причиною цього різкого скорочення є низька народжуваність. Нині в Україні рівень народжуваності - одна цілих і три десятих, що є набагато нижче, ніж потрібно для відновлення населення. Крім цього, зазначає експерт ООН, в Україні не поліпшується ситуація із тривалістю життя та смертністю, як у країнах Західної Європи, і окремою статтею втрат є еміграція. За словами Жосефа Шамі, еміграція має подвійний негативний ефект на зменшення населення, оскільки більшість емігрантів – це молоді люди з високою освітою і дітородного віку.

«Щодо України, за нашими оцінками, еміграційний потік складає близько 100 тисяч на рік. Тобто на 100 народжених дітей з України виїжджає 22 дорослі особи. Це досить висока цифра у світових масштабах. Через еміграцію Україна втрачатиме 0,8% щорічно, тоді як без еміграції втрати були би меншими – 0,6%. Іншими словами, еміграція додає третину до загальних втрат», - говорить Жозеф Шамі.

На думку експерта ООН нинішній перегляд змін у популяційних тенденціях – ще не остаточний. Зокрема, прогноз для України не включає той факт, що ця країна має найвищі в Європи темпи поширення СНІДу, і незабаром кількість смертей від СНІДу може різко погіршити і без того сумні перспективи. «Поки що не врахували у цьому дослідженні кількість хворих на СНІД в Україні, ми ще чекаємо на уточнені дані, так, що цифра, яку я назвав, не включає вплив епідемії СНІДу, тож нові дані можуть ще сильніше погіршити наш прогноз», сказав голова відділу населення Організації Об’єднаних Націй.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG