Доступність посилання

ТОП новини

Політолог з Канади прогнозує посилення авторитарних тенденцій в Україні


Мар’яна Драч Прага, 4 березня 2003 року - Напередодні президентських виборів в Україні посиляться авторитарні тенденції.

Прага, 4 березня 2003 року - Напередодні президентських виборів в Україні посиляться авторитарні тенденції. Так вважає відомий на Заході політолог Тарас Кузьо з університету Торонто в Канаді. Він передбачає збільшення тиску на мас-медіа і опозицію. Чим же викликаний такий невтішний прогноз? Ось що сказав Тарас Кузьо Радіо Свобода:

"Справу ускладнить питання Кучмаґейту і касет Мельниченка. Якби цього не було, можливо влада дійсно пішла би на якийсь компроміс з Ющенком, але тепер ясно, що президент Кучма страшенно боїться, що буде після виборів, і не лише він. Коли був недавно в Торонто пан Яворівський, він мені особисто сказав, що як Віктор Ющенко буде президентом, то один з перших, кого посадять, буде Віктор Медведчук.

Влада в Україні перебуває у кризі. Такі сценарії, які були в Росії три роки тому, де Єльцин передав владу Путіну, здається, неможливі в Україні, немає і популярного кандидата (від влади). Не тільки через питання Кучмаґейту і касет Мельниченка, а також через те, що Україна відрізняється від Росії. В Україні немає об‘єднаної еліти і через це тяжко президентові Кучмі знайти наступника. Якщо він, наприклад, передасть владу нинішньому прем‘єру пану Януковчиу, то інші регіональні клани будуть розчаровані.

Друга проблема, де знайти нейтральну людину серед еліти? Але і нейтральна людина не буде популярна, буде ще менше популярна ніж сучасні люди при владі, такі як Медведчук чи Янукович. Можна зробити висновок, що президентові Кучмі і пропрезидентським силам буде тяжко виграти вибори наступного року, якщо вибори будуть дійсно чесні."

Пане Кузьо, у ці весняні дні активізувалася українська опозиція і кидається в очі те, що минулої неділі "Наша Україна" брала участь в з‘їзді опозиціонерів лише як спостерігач. Народний депутат Сергій Головатий через це гостро скритикував Віктора Ющенка і сказав приблизно таке: людина, в яку мільйони повірили як в спасителя нації, виглядає ангелом-хоронителем батька, тобто президента Кучми. На Вашу думку, чи правильну стратегію вибрала "Наша Україна," коли всі говорять про те, що Ахілесовою п‘ятою української опозиції є якраз брак єдності?

"З одного боку, можна критикувати Віктора Ющенка за те, що він в якійсь мірі є пасивний з точки зору опозиції, і це дивує, коли було стільки провокацій проти його блоку і проти інших політичних сил в опозиції після виборів минулого року і цього року. Але, з другого боку, Віктор Ющенко відзеркалює стан суспільства в Україні, особливо брак єдності різних регіонів. Якби була ціла Україна як Західна Україна, Віктор Ющенко міг би бути набагато більш радикальним ніж сьогодні. Але він очевидно дивиться на Східну Укрfїну, яка буде відігравати велику роль під час виборів наступного року. Тут можна його дещо зрозуміти, бо, наприклад, маємо прем‘єра, який є з Донбасу. На Донбасі, як ми знаємо, блок Віктора Ющенка не подолав 4-ри відсоткового бар‘єру під час виборів і це є десять відсотків населення України. В Східній Україні Віктор Ющенко має певні проблеми. І як він не буде мати союзників у Східній Україні, він не зможе виграти вибори наступного року, це дуже просто."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG