Доступність посилання

ТОП новини

Хто буде наступним послом Чеської Республіки в Україні, як живеться українським громадянам в Мукачеві та як містечко Соколово поблизу Харкова стало батьківщиною Чехословацької армії


Оксана Пеленська

Прага, 17 березня,2003 - Нинішнє число празького щоденника лівої орієнтації ’’Право’’ опублікувало статтю під заголовком ’’Клаус говоритиме з компартією Чехії та Морави про майбутні посади’’. Головна тема публікації – політичний бартер. Йдеться про те, що новому чеському президентові Вацлаву Клаусові вдалось значною мірою здобути перемогу у президентських виборах завдяки голосам комуністів, через те нині комуністи очікують відповідних кроків. Як пише щоденник ’’Право’’, ’’в кулуарах мовиться, що депутат парламенту від чеської компартії Ïржі Машталка міг би стати послом Чеської Республіки в Україні’’.

А в останньому числі тижневика ’’Право’’ поміщена велика стаття Зденека Михора ’’В Мукачеві є все, крім грошей’’, яка розповідає про життя громадян закарпатського міста поза його гарно відреставрованим центром. Зокрема, автор згадує недобудовану атомну електростанцію, котру дощенту розікрали люди. ’’Говорять, що в них немає грошей на зарплати, а ось тут утопили мільйони’’, – пояснює добровільний екскурсовод по об’єкту, на який, до речі, як зазначає ’’Право’’, групі включно з іноземним репортером, вдалось пройти непоміченою. Чеський журналіст описує також життя родини з двома дітьми в приміщенні колишнього військового санвузла. Родина перезимувала без світла, води і тепла і з надією, що може колись держава їм дасть квартиру. Зате на ринку є все, - далі цитую тижневик ’’Право’’: ’’тут є все, про що згадаєте, та за ціни, вдвічі вищі від чеських. Хоча зарплати в порівнянні з чеськими в 10 разів менші ’’, - кінець цитати. Люди хотіли б працювати, та фабрики стоять. ’’Сім мільйонів українців, - пише далі ’’Право’’, - працює на чужині. І ви не дивуйтесь, що там вони беруться за роботу, котру місцеві люди відкидають,’’ – кінець цитати. В Україні немає середнього класу, є тільки пара багатих, а всі інші – жебраки, - зазначає тижневик.

Майже всі чеські медія згадали 60 - річчя битви під містечком Соколово поблизу Харкова. Ця, одна з сотень битв Другої світової війни, для армії Чеської Республіки стала історичною. Під Соколовим дістали бойове хрещення військові 1-ої чехословацької бригади – основи майбутньої армії. З близько однієї тисячі учасників тих боїв нині в Чехії живе 40 осіб. Для цих людей похилого віку українське Соколово назавжди залишиться спогадом про перемогу і молодість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG