Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-польські переговори у Києві


Костюк Богдана Польща була і залишається найнадійнішим і послідовним партнером України на європейському континенті, - наголосив міністр закордонних справ України Анатолій Зленко після зустрічі з польським колегою Влодзимежем Цимошевичем у Києві.

Подія мала місце 19-20 березня у Києві.

Польща була і залишається найнадійнішим і послідовним партнером України на європейському континенті, - наголосив міністр закордонних справ України Анатолій Зленко після зустрічі з польським колегою Влодзимежем Цимошевичем у Києві. Експерти зовнішньо-політичних відомств України і Польщі взагалі відзначають “знаковість” візиту міністра Цимошевича – напередодні ухвалення Євросоюзом нової стратегії співпраці ЄС із сусідніми державами, у дні відзначення шістдесятих роковин “волинської різні”. І, як з’ясувалося, напередодні початку військової операції США проти Іраку, унаслідок чого Влодзимеж Цимошевич скоротив термін свого перебування в Україні і у четвер вранці відбув до Варшави.

Економічний аспект українсько-польських взаємин Влодзимеж Цимошевич обговорював з Президентом України Леонідом Кучмою. Сторони висловили зацікавлення у якнайшвидшій добудові нафтопроводу “Одеса – Броди – Гданськ” і поглибленні міжрегіональної співпраці. Крім того, Влодзимеж Цимошевич – уже традиційно від імені офіційної Варшави – підтвердив намір Польщі підтримати євро-атлантичну інтеграцію України та її вступ до Світової організації торгівлі, оскільки це зіграє на користь обом державам - вважає чільний польський дипломат.

Політичний аспект розширення Європейського Союзу і затвердження нової стратегії співпраці ЄС із сусідами були у центрі уваги переговорів Влодзимежа Цимошевича з українським колегою Анатолієм Зленком. Ще одна важлива сфера, якої торкнулися міністри, стосувалася візового режиму: Зленко і Цимошевич підтвердили, що найближчим часом Україна і Польща офіційно закріплять домовленості Президентів України і Польщі від 13-го лютого цього року щодо безкоштовних польських віз для українських громадян. Речник міністерства закордонних справ України Маркіян Лубківський, підсумовуючи українсько-польські переговори, зазначив: “Польща посідає особливе місце у зовнішній політиці України. Це помітно і на рівні політичних стосунків. І на рівні економічного співробітництва...”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG