Доступність посилання

ТОП новини

Is it Possible to Bring Foreign Head of State to criminal Prosecution in US? (American Experts)


Михайло Мигалисько Вашингтон,20 березня,2003- Тодд Газіяно, директор Центру юридичних і правових студій при американській установі - Фонді Герітадж - сказав у інтерв”ю Радіо Свобода, що на ділі є неможливим притягати до судової відповідальності у США чинного президента іноземної держави.

Вашингтон,20 березня,2003- Тодд Газіяно, директор Центру юридичних і правових студій при американській установі - Фонді Герітадж - сказав у інтерв”ю Радіо Свобода, що на ділі є неможливим притягати до судової відповідальності у США чинного президента іноземної держави. Адже, за його словами, цього прямо не дозволяють міжнародні договори про імунітет глави держави. Щоправда, як зазначив американський експерт, якщо американська сторона отримала б достовірні докази щодо правопорушень з боку іноземного лідера, то супроти нього можуть запровадити певні санкції в особистому порядку, скажімо, відмовити у візі, або в ширшому розумінні можуть запровадити економічні, фінансові, дипломатичні чи політичні заходи, які, щоправда, матимуть негатичний вплив не лише на самого іноземного лідера, а, передусім, на його державу. Тодд Газіяно однак додав, що він не може з упевненістю говорити про справу президента України Леоніда Кучми з огляду на те, що немає достатньої інофрмації, зокрема, з боку американських правоохоронних структур. Щоправда, за словами американського експерта, ситуація з юридичної точки зору дещо змінюється тоді, коли іноземний лідер відходить від влади. Однак, у будь-якому випадку усе це не виключає можливості, щоб американські органи юстиції розглядали матеріальні докази чи звинувачення у порушенні міжнародних норм. Як відомо, це питання виникло у справі із нелегальним продажем українських Кольчуг іракському режимові Саддама Гуссейна й внаслідок обвинувачення в цьому президента Кучми призвело до різкого погіршення відносин на найвищому державному рівні між Вашингтоном та Києвом.

Іншою причиною імовірності розгляду американською юстицією обвинувачень глави іноземної держави може бути наприлклад порушення міжнародних конвенцій таких як наприклад про тортури. Справа Георгія Гонгадзе має шанс бути розглянена саме згідно з цією юридичною процедурою. Таку ймовірність підтвердив в інтерв”ю радіо Свобода один із колишніх адвокатів колишнього прем”єр-міністра України Павла Лазаренка, який сказав, що питання щодо порушення міжнародної конвенції з тортур може стати об”єктом судового розгляду. За словами американського юриста, хоча усе це складно з юридичної точки зору проте більш ймовірним може бути прийняття судом на розгляд обвинувачення владних представників а не самого глави держави. Традиційно Міністерство юстиції США не коментує питань, які перебувають у процесі їх вивчення чи пак розслідцування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG