Доступність посилання

ТОП новини

Депутат Російської Думи Кокошин вказує на український слід в іракському збройному скандалі


Мар’яна Драч Депутат Російської Думи Кокошин вказує на український слід в іракському збройному скандалі

Прага, 25 березня 2003 року - На тлі нового збройного скандалу, який розгорівся між Москвою і Вашингтоном, у російській столиці заговорили про український слід в можливій іракській афері. У Вашингтоні звинувачують російські компанії у поставках зброї Іраку. Але депутат Державної Думи Російської Федерації Андрій Кокошин стверджує, що Ірак міг купувати зброю через Україну. "Якщо справді зброю поставили, то вона, швидше за все, радянського виробництва. Такої зброї дуже багато і в інших країнах пострадянського простору, починаючи з України," – заявив Кокошин. Офіційна Москва відкидає американські звинувачення. Ця проблема настільки важлива, що її вже обговорювали президенти США і Росії.

І ось лунає заява Кокошина, далеко не останньої людини в російській столиці. Зараз він керує комітетом Державної Думи, який займається роботою з країнами СНД і зв‘язками зі співвітчизниками, раніше був секретарем Ради національної безпеки і першим заступником міністра оборони Росії. Припущення Кокошина про роль України в новому іракському збройному скандалі цитують і на Заході, а агентство Франс-прес стверджує, що це вже оцінка російських військових експертів.

Йдеться, зокрема, про компанію Авіаконверсія, яка, за даними американської сторони, постачала до Іраку електронне обладнання, що створює перешкоди системам наведення американських літаків і бомб. Представники цієї компанії відкидають це.

Чому ж лунає заява про український слід у скандалі? Ось що сказав про це Радіо Свобода директор московського Центру аналізу стратегій і технологій Руслан Пухов:

"Cправа в тому, що ця фірма є посередником. Сама вона нічого не виробляє. Вона бере продукцію російських підприємств і продає у багато країн. У мене є інформація, що вони займалися реекспортом і в Сполучені Штати. Стосовно українського сліду, білоруського чи ще якого-небудь, то в принципі продукцію можна реекспортувати через будь-яку країну. А собак усіх вішають на Україну, безперечно, через скандал із Кольчугами. Тепер завжди будуть передусім кричати про український слід. А Кокошин ніколи не був експертом у галузі торгівлі зброєю, хоча і був заступником міністра, який відповідав за закупку озброєнь для армії. Тому зараз, коли триває війна і коли дуже щільна завіса інформаційних потоків як з іракського, так і з американської боку, велика кількість людей говорить, що завгодно. Тому я не став би дуже прислухатися до того інформаційного бруду, який розноситься з російських екранів і з російських сторінок."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG