Доступність посилання

ТОП новини

Напруга у відносинах польських лівих та католицької церкви


Володимир Павлів Напруга у відносинах польських лівих та католицької церкви

Варшава, 31 березня 2003 – У Польщі несподівано загострилися стосунки між католицькою церквою та панівною партією Союз лівих демократів. У неділю на регіональному з’їзді партії її генеральний секретар Марек Дидух заявив, що лівим загрожує «розчавлення» католицькою церквою, якщо не захистити своєчасно світського характеру держави. Однак, більшість експертів вважає, що ця атака проти католицької церкви викликана скоріш за все внутрішньою боротьбою за владу у самій партії.

Генеральний секретар Союзу лівих демократів говорив не лише про загрозу “розчавлення” католиками пост-комуністів, але й заявив, що католицька ієрархія “нас підкуповує і тероризує”, а ще, що “католицька церква хоче все більше і більше, і рішуче відстоюватиме свої привілеї”. Конкретних прикладів до цих звинувачень, як це часто трапляється у пост-комуністичних лідерів, Марек Дидух не привів. Зрозуміло ж, що такого типу висловлювання викликали гостру реакцію, як представників самої католицької церкви, так і парламентської опозиції. На думку архієпископа Юзефа Жицінського, генсек лівих демократів використав пугало католицької загрози задля з’ясування стосунків у самій партії.

Говорить архиєпископ Жицінський: Коли серед однопартійців стають помітними сварки через поділ здобичі, то найлегше їх полякати кимсь ззовні.

Володимир Павлів

На користь цієї версії може свідчити і той факт, що колишні керівники партії, а нині лідери держави – президент, прем’єр та чільні міністри – дистанціювалися від антикатолицьких висловлювань Марека Дидуха.

Говорить міністр юстиції Ґжеґож Курчук: Я б такого ніколи не сказав. Ніхто б мене також не змусив сваритися з церквою.

Володимир Павлів

Керівництво держави можна зрозуміти, адже на ньому лежить відповідальність за вступ країни в ЄС. У католицькій Польщі важливим партнером у справі переконування громадян проголосувати за вступ країни в Євросоюз є якраз католицька церква. Для уряду добрі стосунки із церквою стають тим більш важливі, що він сам катастрофічно втрачає серед населення популярність. Саме зближення лівого уряду з церквою, яка має давні антикомуністичні традиції і не подобається партійним низам. І саме ці настрої намагається використати сьогоднішнє керівництво партії та так звані регіональні партійні барони для перехоплення влади від команди прем’єр-міністра Лешека Міллєра.

Отже, головним питанням як для церкви, так і для керівництва Польщі на сьогодні є – яка саме частина Союзу лівих демократів готова підтримати слова, сказані генсеком? Багато хто вважає, що Марек Дидух не відважився б на конфлікт з прем’єром і його оточенням, якщо б його позицію не підтримувала якщо й не більшість, то принаймні значна частина членів партії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG