Доступність посилання

ТОП новини

Петиція «Амнесті інтернешанел»


Василь Дарчук Петиція «Амнесті інтернешанел»

Прага, 31 березня 2003 – Міжнародна правозахисна організація «Амнесті інтернешанел» у неділю вручила прем’єр-міністрові Великобританії Тоні Блерові петицію, у якій закликає детально інформувати громадськість про жертви серед цивільного населення у перебігу воєнної акції в Іраку. Петиція охоплює також низку інших вимог, які стосуються дотримання прав людини і міжнародного права.

Міжнародна амністія, до якої входять представники 50-ти країн, у тому числі Сполучених Штатів, Великобританії й Ізраїлю, закликає коаліційні сили дотримуватись міжнародного права під час конфлікту в Іраку. Представник Міжнародної амністії у розмові з журналістами наголосив , що у нинішній петиції йдеться, зокрема, про жертви серед цивільних осіб під час ракетного удару по ринку і по житловому кварталу на околиці Багдада, а також під час бомбардування телевізійної станції. Крім того, за його словами, громадськість у західних країнах добре поінформована про те, як військових полонених трактує іракська сторона, проте мало відомо про захоплених іракських полонених.

Дещо раніше Міжнародна амністія оприлюднила звіт, який наводить випадки, коли окремі уряди використовують конфлікт в Іраку для обмеження громадянських і людських прав. Так, від початку воєнної акції порушення прав людини зафіксовані в 14-ти країнах, включно зі Сполученими Штатами і Великобританією. У низці країн заборонені демонстрації проти війни. Приміром, у Бельгії, як сказано в документі амністії, превентивно заарештовані 450 антивоєнних активістів. Британська поліція застосувала закон про боротьбу з тероризмом для затримання й обшуку людей «без конкретних підстав для цього». Далі Міжнародна амністія наводить випадки надмірного застосування сили під час розгону демонстрацій. Найгірший випадок трапився в Судані, де поліція під час антивоєнної демонстрації в Хартумі застрелила трьох студентів. Далі амністія гостро критикує Сполучені Штати, де затримано невідому кількість шукачів політичного притулку з Іраку і 30-ти інших країн для детальної перевірки у рамках захисту національної безпеки.

Правозахисна організація заявляє також про порушення людських прав у Данії, Німеччині, Греції, Іспанії, Швеції, Норвегії Туреччині, Єгипті і Ємені. Міжнародна амністія висловила особливу стурбованість у зв’язку з тим, що коаліційні сили можуть зігнорувати Женевську конвенцію про обходження з військовополоненими і цивільним населенням під час воєнного конфлікту. Керівництво Міжнародної амністії вимагає від коаліції запевнень не вживати під час воєнної акції шрапнельних бомб і наземних мін. Великобританія підписала міжнародну угоду про заборону цих видів зброї, від яких гине багато цивільних осіб. Тим часом Сполучені Штати до угоди не приєдналися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG