Доступність посилання

ТОП новини

Юридична консультація


Володимир Ляшко Юридична консультація

Київ, 2 квітня, 2003 року.

Запитання: “Вас турбує інвалід праці першої групи. У законі про державне страхування інвалідів від нещасних випадків передбачені витрати на сторонній догляд, на побутовий догляд , також на медичне обслуговування. Мені на сторонній догляд виплачують, а на побутове обслуговування не виплачують в сумі 25% від середнього мінімального заробітку. Чи повинні мені виплачувати на побутовий догляд?”

Відповідає наш юридичний консультант Валентина Позинич:

“Відповідно до статті 34 закону про загальне обов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та профзахворюваності, що спричинило втрату працездатності, працівник має право на отримання коштів на сторонній догляд, це може бути спеціальний медичний догляд, постійний сторонній догляд, і це може бути догляд побутового характеру на надання побутових послуг. Інваліди першої групи потребують висновків медико-соціальної експертної комісії лише щодо необхідності у медичному догляді. На побутовий догляд і постійний сторонній догляд їм має виплачуватися Фондом державного страхування сума, незалежно від того, чи є висновок медико-соціальної експертної комісії, чи немає.

Вважається, що сам по собі факт наявності першої групи інвалідності вже дає право на ці види догляду.

Якщо громадянин має право на декілька видів догляду – і на спеціальний, і на постійний сторонній, і на побутовий – ці всі види доплат виплачуються одночасно.

Отже, хочу повторити, що необхідність висновку медико-соціальної експертної комісії полягає лише в тому, що треба отримати такий висновок на спеціальний медичний догляд, тобто, коли догляд має здійснювати людина зі спеціальною медичною освітою.”

Це була рубрика “Юридична консультація на Свободі”. У програмі “Демократія і держава” щовівторка і щосереди звучать запитання наших слухачів і відповіді юриста.

Наш телефон у Києві – 490 29 00. Запитання формулюйте чітко і лаконічно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG