Доступність посилання

ТОП новини

Кабiнет мiнiстрiв Сербiї у четвер ухвалив проект внесення до чотирьох правосудних законiв змін, якими пeрeдбачається пiдвищити покарання за окремі види порушення законiв


Михайло Рамач Кабiнет мiнiстрiв Сербiї у четвер ухвалив проект внесення до чотирьох правосудних законiв змін, якими пeрeдбачається пiдвищити покарання за окремі види порушення законiв

Белград, 4 квiтня , 2003 – Новий проект парламент мав би ухвалити на надзвичайнiй сесiї. Уряд запропонував низку змiн, якими уточнюються й розмежовуються повноваження державних органiв у розслiдуваннях та iнших етапах судових процесiв. У Сербiї пiсля вбивства прем’єра Зорана Джинджича заарештували майже двi тисячi членiв злочинних угруповань. Їх будуть судити на пiдставi недавно ухваленого закону для боротьби проти органiзованої злочинностi. У белградському судi тим часом сформоване спецiальне вiче, яке судитиме осiб, причетних до замаху на голову уряду.

Запропонованими змiнами передбачається, зокрема, пiдвищення покарання тих, у кого виявлено зброю, та конфiскацiя майна у разi, якщо виявиться, що воно було здобуте в незаконний спосiб. Мiнiстр фiнансiв Божидар Дєлич пояснив, що до кiнця червня усi громадяни, в яких є велике майно, повиннi передати податковим органам данi про його походження. Окремим декретом уточнено, що мається на увазi майно як у країнi, так i за кордоном, включаючи автомобiлi, будинки й всi iншi цiнностi. Окремi полiтичнi дiячi пропонували знову запровадити смертну кару для органiзованих злочинцiв. Пропозицiя не прийнята, оскiльки вона скасована два роки тому на вимогу Ради Європи, а країна у четвер стала членом згаданої органiзацiї.

У Сербiї тим часом триває акцiя легалiзацiї та добровiльної передачi зброї. Легалiзувати можна тiльки зброю для особистої охорони, а саме рiзнi пiстолети й револьвери. Iншу зброю громадяни повиннi здати полiцiї. МВС повiдомляє, що громадяни досi здали кiлька тисяч штук автоматiв, рушниць, та навiть мiнометiв, кiлькасот бомб і кiлькасот тисяч куль. В арсеналах злочинних угруповань виявлені тисячi штук рiзних видiв вогнепальної зброї. Цiкаво, що значну частину цiєї зброї злочинцi свого часу дiстали саме вiд полiцiї, яка за дорученням колишнього уряду озброювала загони добровольцiв.

Уже три тижнi, вiдколи запроваджений надзвичайний стан, основною полiтичною темою в Сербiї є органiзована злочиннiсть та її пов’язанiсть iз певними суспiльними колами. Проте, час вiд часу можна почути й дебати про потребу призначити дочасні вибори. Голова Адмiнiстративного комiтету Парламенту Бошко Ристич у четвер заявив, що вибори могли б вiдбутися одночасно з референдумом про нову конституцiю. А Конституцiю планують ухвалити до кiнця нинiшнього року. Отож, могло б статися, що правляча коалiцiя призначить дочасні вибори з метою використати дедалі більшу популярнiсть партiй, якi входять до її складу. Опозицiя, яка досi невтомно вимагала виборiв, про цю тему наразi не згадує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG