Доступність посилання

ТОП новини

В Україні 364000 екс-остарбайтерів уже отримали компенсації


Надія Кандиба В Україні 364000 екс-остарбайтерів уже отримали компенсації

7 квітня 2003 р.

Триває виплата компенсацій колишнім підневільним робітникам “третього рейху”. Згідно з оприлюдненими в Берліні даними, німецький фонд “Пам”ять, відповідальність, майбутнє” вже виплатив 2 мільярди 105 тисяч євро. Гроші отримали 1 мільйон 240 тисяч колишніх невільників, які проживають сьогодні в майже 80 країнах світу, в тому числі і в Україні. Повідомляє Надія Кандиба:

Понад 360 тисяч колишніх підневільних робітників в Україні вже отримали гроші з німецького фонду “Пам’ять, відповідальність, майбутнє”. За словами голови фонду Міхаеля Янсена, в цілому, виплати здійснюються так, як і було заплановано, хоча останнім часом доводиться мати справу також і з проблемами. Чимало підневільних робітників уже померли, не отримавши жодного цента. У зв’язку з цим Міхаель Янсен сказав про так звану “біологічну проблему”. За його словами, через смерть, хворобу або зміну місця проживання гроші не вдалося виплатити 15 % колишніх невільників. Міхаель Янсен висловив занепокоєння, що дуже складно відбувається пошук їхніх правоприємників, які часто розкидані по всьому світу. Водночас керівництво фонду було змушене визнати також певні затримки з виплатою першої частини компенсацій, що часто пов’язано з повільною роботою національних партнерських організацій, які безпосередньо займаються розподілом грошей. Перша частина компенсацій повністю виплачена тільки в Чехії.

Завершити цей процес в Україні, тобто виплатити гроші всім, хто має право на такі компенсації, планується до кінця 2003-го року. Виплати, що проводяться через міжнародну єврейську організацію "Jewish Claims Conference", триватимуть до початку 2004-го року. Відповідно затримується й початок виплати другої частини компенсацій. Незважаючи на це, керівництво фонду “Пам’ять, відповідальність, майбутнє” сподівається, що повністю розрахуватися з колишніми підневільними робітниками вдасться до 2005-го року, як і було заплановано раніше.

Міхаель Янсен також повідомив, що кураторіум компенсаційного фонду підтримав проект зі створення відео-фонду, в якому зберігатимуться записи інтерв’ю з колишніми підневільними робітниками, які розкажуть про свою долю. Планується провести до 1000 таких розмов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG